有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
你唔買醫保既話保險公司理得你有冇血癌
咁有無得退返之前咁多年嘅保費
之前我無申請喉嚨痛都claim 唔到
我相信今單保險公司唔介意退,買完半年就claim
其實真係好保守架。試下佢落埋頭痛一個月內睇左幾次,又搵唔到乜病。就算佢只係聲稱飲醉酒。即刻成個頭的所有病都唔保呀。

核保果班係文職黎,唔係醫生..........醫生唔得閒未買單就要睇。客人報乜有病就寫個病唔保。唔知咩病得個症狀就係成part 器官唔保。到要賠錢先至會有醫生睇文件
你買完幾耐就claim
啲保險狗最鍾意po支票 話成功幫客claim錢
但啲cheque永遠都係幾百起 幾萬止

無論咩保險都好
只要claim額一大 佢就會搵理賠部撚鳩你
又搵公證行搞一輪 條數又要自己諗方法俾左先
最後就算賠都要見到你張收據先賠 on99
要賠錢喎
保險公司梗係唔同你搏,同你講完你可以決定買唔買
用你嘅諗法

如果我聽日去買保險,
然後兩年後我確診血癌

咁我實被踢單,
因為我根本記唔起啲傷風發燒感冒次數,
要申報的話,我根本極可能漏報
而血癌又係有機會表面睇黎係發燒感冒

咁所有癌症都唔駛claim了

特別老人家又多痛症,以前做義工都試過
出去探訪,個個周身痛,
咁根本唔使claim了

如果要馬後砲咁踢單,
倒不如一開始就寫番明,
一年內無得claim,三年內claim就30萬
咁好過成日都喺度拒claim
所以我咪話唔好買
佢咪寫明咗你漏報咪會拒claim
又係你黎生?
所以好多人咪好後生就買保險囉
大把父母幫一出世既bb就買啦
就係唔洗報咁多嘢

不過好多人覺得嘥錢,諗住老咗先買,但唔會預大機會人哋會唔賠,邊有咁著數,公你贏字我輸
依家追返人地30萬呀
冇賠到錢
同一單嘢喎
咁所以個責任都係喺公司度
佢驚嘅話,條款應該寫保守啲
無理由用個假嘅保額呃人買然後拒claim
佢一係就寫明頭3年30萬
咁啲客會自己衡量博唔博
Marco於是向保險公司上訴表示反對決定。保險公司亦在事後再度發出婉拒信,指不再追討預先批核的30萬,卻駁回餘下約70萬賠償
又返轉頭,所以人哋咪話你漏報
間野應該唔係話阿伯冇報腦癌,而係話佢冇報身體不適嗰啲?

即係阿伯腰痛同埋眼矇睇醫生,醫生問佢咩事, 佢就話自己腰痛同眼矇, 咁醫生就當普通老人病睇完就算

佢去買保險嘅時候, 人哋問佢有冇因為身體不適而去睇醫生,佢就話冇。
咁如果係咁佢就真係冇老實答條問題喎
上東張先有人理?
老實講,如果你問我平時有無身體不適睇醫生
我有傷風感冒,但不嬲叫做身體健康,都會答無

事實係好多呢啲細病痛根本唔會記得,
仲要係老人家

咁樣馬後砲法,等間過一年發現我有血癌(血癌會發燒,會有似感冒嘅情況)又會拒claim
東張都無用。上次植物人嗰單都不了了之,今次更加唔會有。
買人壽危疾就會賠?
定係應該話「你唔買保險既話保險公司理得你有冇血癌」會準確d?
所以正常應該年年做身體檢查,特別係上咗年紀,普通診所醫生根本唔夠資源同時間同你慢慢check
而唔係有明顯症狀先嚟驗,咁樣會太遲
咁咪加囉,冇話唔俾加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞