有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
30萬要還
高賠償額唔一定預你claim 爆佢,例如勞工保險最高賠償一億, 唔通保險公司去到要賠幾百萬先做野調查?
學事主咁66歲先買,半年即claim咪唔on9
第一,老母麵果隻腦癌係有最新療法試,而呢個case係無

第二,老母麵比較年輕,身體相對好過老人

第三,如果有咩證據證明到今次個伯伯有隱瞞,你咪攞出黎比大家評下理?你乜料都無,又要懷疑人地詐病,咁同上面條part time保險狗抹黑腦癌病人有咩分別

第四,保險公司如果覺得大風險/唔想被呃,應該要喺合約上著手,例如令條款保守啲,太快claim賠嘅錢少啲。而唔係用一份高額合約去呃人簽,簽完又唔算數

至於上面另一條友講咩會影響埋其他人,
講真,其他人有咁唔好彩嘅情況,都會拒賠架啦

我情願你寫清寫楚,
我睇咗會決定同唔同你賭,
而唔係見賠得多就中途反口

好似你做定期咁,
銀行都唔會話一開始俾3厘息,到期果陣先黎同你講中途轉咗2厘,利息會少咗

你唔想賠,即係你一開始份約已經寫得唔好,
咁係以後簽新約寫番好啲,
簽咗嘅唯有硬食,
如果唔係有邊個會再信間公司
有邊個吖伯唔腰痛
有冇例子
腦癌無咁易發現
特別老人
你隻手生咗粒野就話會摸到發現
個腦生根本好難發覺
保險未買之前:乜都包
保險買左之後:乜都唔包
就黎連發燒感冒過都比人踢保
自己留返啲錢買藥好過
所以我咪話係公司無寫好

咩叫無預claim 爆
你無預,咪寫番好個金額,寫明兩年內要claim得30萬囉

你寫得出就預有人claim足架啦
合約係咁

腰痛、眼矇喺老人家身上都好common
就算呢單因為腰痛去過睇醫生,個醫生都係當普通腰骨痛處理
但依家事實真係腦癌喎
係無咁易發現
但66歲先嚟買醫保,之後半年就話末期,的確令人懷疑喎
保險狗六合彩化
買左都要靠運氣先賠到
有無證據方面等保險公司做full investigation 查埋有無大陸醫療紀錄就清楚,所以我咪講係「高度懷疑」,證據就係early claim, 年齡大,本身身體健康差。

所以保險公司宜家咪拒賠先,保險業監管局可以覆核保險公司拒賠決定,調解失敗的話佢亦可以考慮入稟區域法院去覆核保險公司個決定。
係,所以之前佢腰痛睇醫生,個醫生都無發現
到情況再差先發現

如果腰痛就當腦癌,排MRI條隊會排十年
諗下就明,點解D 經紀咁高佣金
D錢係邊到黎?
點會無
我記億都兩三單
佢聲稱唔知,但唔係得香港先可以驗
而且佢66歲先嚟買醫保,半年就claim
保險公司check得嚴都合理
不嬲應該自已儲

點用醫療錢自已掌握

大太筆就算鳩數,反正保險狗最後都借啲依唔賠,無謂益鳩aa狗
66歲先買醫保唔奇
大把保險公司而家專贊助啲健康talk
想引無所事事嘅退休人士聽,想趁機會sell人地用份退休金簽單

簽完無事需要claim果啲人大把,
呢批人比錢公司賺,保險公司咪唔出聲
要claim就reject根本輸打贏要
簽完無事需要claim
看穿不說穿
保險公司係賺錢,唔係開善堂,當你claim時check得嚴,發覺漏報眼矇頭痛,懷疑咁樣同腦癌有關,都合理
check得嚴我都覺得合理
但喺搵唔到任何相關隱瞞下,借啲意cut單就好唔合理

不嬲保險個性質就係對賭
賭輸唯有認命,更改條款,
你一賭輸就反枱,以後唔會有人同佢賭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞