有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
上網搵大把啦。
呢單嘢條友九成有古惑,正常人66歲就算本身有買開醫保都早就cut咗單,因為醫保年年加保費,去到6字頭張單已經勁貴,繼續買冇意思,不如有咩頭暈身㷫自己俾錢睇醫生,或者索性輪公立。

佢66歲先無撚端端忽然買份醫保,然後又忽然索償百幾萬,冇景轟就奇。而家偷雞唔到蝕渣米就搵傳媒,同新何太呃唔到錢搵傳媒一撚樣,唔係話報咗就會由唔啱變番啱
有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單
https://lih.kg/CkRmkvX

睇 #499 置頂回覆
有冇得睇每年收左幾多保費?
保險公司自己寫既年報
一定執到勁靚仔啦
說服力差D啵
有冇D有公服力/中立既機構呀?
例如保險業監管局
依家咪追返人地30萬 講撚到好似賠左30萬咁
屌你老母保險狗
睇咗,維持原判,條友肯定想呃保險
Ching, MRI係非入侵性而且係無幅射嘅檢查黎
sor我搞錯咗,你啱

CT睇唔清腫瘤

PET CT先係入侵性睇得清;MRI冇入侵性
個30萬已經唔追佢啦bo , 依家呢70萬仲傾計點搞bo 。

呢單case 同保險狗一d 關係都無。
你都唔買保險架啦,咪自己比錢醫病,一係去公立咪算。

1.漏報醫療狀況,已經可以踢你單。
2.高度懷疑受保時候已經存在癌症,已經可以踢你單。
3. 110萬電場治療,是否「醫療必需」,做完係咪醫得好,定係做完都係「紓緩治療」,已經可以慢慢研究要賠幾多%

4. 計完數,你接唔受保險公司個offer 先最緊要。

5.你不停強調所謂都唔知係咪岩個「事實」 係沒用。

最後ge 係,受害人會同保險公司傾架啦,傾唔掂咪去保監,再傾唔掂咪去區域法院,唔明你自己上曬身做乜? 🧐
1. 他朝君體也相同,希望你隻保險狗以後唔會報漏任何一次半次傷風感冒頭痛。
2. 高乜撚嘢度懷疑,跟乜指標指引?保險狗懷疑就係?我懷疑你老母係男人又得唔得?
3. 柒少陣啦,TTF醫GBM過咗FDA好多年啦,自己google搵下啦。
4. 事實就係保險狗輸打贏要。
5. 置頂分析得好清楚,以呢單嘢嚟講,受害人GBM係唔可能為呃保險而拖半年,唔識乜嘢叫Glioblastoma可以自己上google wiki搵。

比錢買完嘢耍無癩唔撚交貨就要我請律師搵大狀上法庭?好撚得閒乎?唔撚洗精神、錢、時間?

鬼唔望你隻害人精被保險公司以相同手段踢你保
屌你老母,保監有撚用咩?
大家都知純粹係一個機構,最後有咩事咪又係保險公司用法律團隊同錢,同你一個普通小市民去燒銀紙玩

你呢條真係正宗保險臭閪,出嚟講風涼說話
其實呢單case ,比起之前個植物人case
個合理性仲低
人哋都叫比咗好多年保費,同埋都冇漏報

呢單又漏報又early claim,算吧啦
唔洗咁上心,總之你同你家人點都唔好買醫保就得
投保人都叫做執咗30萬,已經偷笑
同意,植物人單case ,我講真就真係唔合理啦,但呢單爭議性大,為了保障其他投保人利益,hold 住70萬同cut 曬後續賠償之後先再慢慢調查就岩啦。
保險公司根據你投保俾既資料去計算風險
你漏報野令佢計錯風險咪有權退你保或唔賠俾你
佢計風險唔洗理你intention喎

1年都無,只係買左4個月。 如果繼續claim 分分鐘要200-300萬,因為做完療程不等於好返。個loss/ gain rate 高達200倍,跟本non-reasonable 。

保險公司呢招「斗轉星移」 真係好奧妙,以彼之道,還施彼身,支持保險公司保障其他投保人士的權益,唔係下年大家一齊加保費。
66歲多病痛,佢份醫保使唔使$4000一個月?買咗半年都要成兩皮幾,你就明佢點解唔等多幾個月先claim
佢唔敢回
乜野叫無撚端端
而家啲保險sales專搵退休人士sell你唔講?
本身睇緊上面,就覺得兩邊嘅人都有道理

但其實睇完你呢個留言,我覺得你講得好岩

66歲高齡都唔要去身體檢查點解? 其實原因好簡單。 就係保險公司都知道其實冇一個醫生可以check晒所有野 我相信66歲就算要個投保人自費做身體檢查,其實佢都肯

但只要保險公司接受咗呢個條款就冇得踢單

所以某程度上真係輸打贏要 今次呢件事話俾你聽高齡其實真係唔使買保險 好難 claim
要睇邊隻
但腦癌唔會喺度專登拖,你保險公司三個月後先approve保單,個人死得啦
其實我想講,任何年齡買保險都會面對呢個情況,只要一日保險公司冇主動要求你去根據佢嘅驗身餐單、去指定嘅醫療機構進行呢個驗身計劃,佢就大條道理可以以「我哋相信申請人自己以最高誠信去投保」,但保留咗日後踢你保單、唔賠錢嘅權利,呢個我相信亦都係保險公司非常聰明嘅設計以及操作

總會有啲人話,你唔賣保險就得

但大家都知,香港地嘅醫療,即係公立醫院資源,根本不足以令到你得到一個好嘅保障;對應返全世界政府,如果有所謂政府醫療保障政策,例如英國、台灣等地,根本其實好多人都未必會額外再購置一個大額嘅醫療保險

所以,其實係香港呢一個畸形情況,產生咗呢個畸形行業,然後業界再利用人類最基本嘅健康權利,巧取豪奪
如果你做保險真係會窮
咩叫successful claim rate 都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞