有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
其實你地成日強調感冒。份投保書一早講過小病
傷風感冒係等一系列的病係唔使報的。你是但搵份自願醫保撳下,會見到的

但係又好衰,咁乜野要報?? 其實係無清單列出黎的
所以酒後hangover頭痛咪無報,咪被抽稱囉
信諾兒登仔力推
信諾兒登pr力推

無入醫保po有力推咩
尼個肯定唔係白字黑紙寫左唔報啦。當保監死架咩

係好多時客人都分唔到乜要報,乜唔使報
所以我一直都話投保前咁寬鬆係因為條款寫明你claim錢時會好撚嚴
先唔講有冇報幾廿年前腰痛呢啲咁夾硬嚟嘅野

保險公司係suppose喺個保險生效果陣做好把關者角色,好啦,你把關完approve個保險,唔想賠錢,然後發覺人哋腰痛過,所以唔磅水咁大間公司自己一啲 commitment都唔肯狽,依家唔係個老人家有心瞞你,就算有瞞,都係自己把關不力,一出事就唔履行合約精神。
如果想投保寬鬆同claim錢時都寬鬆,就要等上面果個律師開保險公司
佢有能力又有錢又有心,完全係最佳人選
我早排諗住買 諗住上嚟資料蒐集一下
我見嗰個post啲人都話高端醫療揀信諾
我覺得個利害關係。如果客人乜春都寫晒上去最穩陣啦。
其實有D都唔嚴重又未確診。
但核保嗰D唔係醫生,你寫乜佢就落乜做不保事項。
咁就全部都唔保。

但覺得未必需要落,又會好似marco老豆咁...........

唔係白紙一張入場買保險都係麻撚煩
佢把關係喺索償時把
所以我一直覺得輸唔起就唔好對賭

賭場都係,你成年人入得場,埋得賭枱,
贏到錢,唔通叫你嘔番出黎?
最多咪下次唔俾你再入場=唔俾你續單

而家保險公司就係你明明贏到大錢就要收番

咁呢種賭場仲有人會肯去賭
所以我叫佢哋開保險公司造福人群糾正歪風
好彩你未買
投保搵文員批,未賺你錢醫生批成本太高搵文員得啦。理賠就出醫生同你慢慢睇有咩相關病徵
事實真係有人去賭,包括事主
最慘係信諾對比幾間黎講唔係平 都幾貴下
邊個post?share出嚟俾有心人入去鞭屍都好
把關既係核保

而其中一樣把關就係條款

我冇睇過張單亦都唔識人壽險

不過條款大概都會有Utmost good faith 同埋唔保已存在既病患

用合約白紙黑字寫左既條款去踢你單係咪叫冇做好把關?
佢哋覺得人哋大公司成堆律師團隊compliance 精算會唔識寫條款
拖唔到半年?但依家超過半年喎
寫到無人想買佢地啲保險,算唔算識寫
2020年至2021年有3次頭痛紀錄,兩次因為飲完酒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞