有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
保險狗淨係識屈鳩受害人驗血發現有問題先去照MRI,GBM冇得驗血check㗎保險狗,唔識字就查下字典先啦弱智保險狗
GBM can present either as a malignant progression from a previously existing lower grade astrocytoma
我等緊保險狗將啲可放射gamma ray嘅嘢日日當飯食死快啲唔好再害人

Without treatment, survival is typically three months.
https://en.wikipedia.org/wiki/Glioblastoma

保險狗叫你地日日PET,做漏一日就踢鳩你地保
lower grade astrocytoma without treatment 既survival係幾耐呀

怪唔之得你條撚樣一開始話唔俾人講末期, 原本想誤導人
lower grade astrocytoma without treatment 既survival係幾耐呀

怪唔之得你條撚樣一開始話唔俾人講末期, 原本想誤導人
講真 普通人鬼知腰痛會變癌症咩
住將軍澳既 春天濕少少 條腰痛係咪又要報
靠啲agent死硬
唔怪得你隻保險狗屈鳩人係末期,就係想為你主子間保險狗公司辯護
GBM can present either as a malignant progression from a previously existing lower grade astrocytoma
佢係咁quote啲嘢出嚟 一肥二水都攞埋出嚟講 但係又同討論嘅嘢無關
咁講d野係無錯ge.....
雖然MRI實際上係好撚複雜。咁你照brain 係MRI好睇d。
或者撈埋一齊照PET/MR (香港好少地方有)。
佢無話佢香港做PET/MR喎
香港做咪會俾保險公司查到囉
梗係其他地方做啦,所以佢先係咁講PET/MR
末期咪證明有可能驗完先買保險,夠時間等半年去claim
唔怪得你隻保險狗屈鳩人係末期,就係想為你主子間保險狗公司辯護
依家明顯你最似呃保險喎
漏報個樣嘢 同claim錢個病 兩者唔洗有關係都可以踢單架
(有關係嘅話就用另一個原因踢 而家事主係衰漏報)

概括講 情況係類似買單嗰陣報咗10個病歷
而事後比保險公司搵到原來除咗呢10個病歷之外
仲有2個病歷係佢地consider重要嘅(呢道任佢up 理論上傷風感冒呢d就唔會睇成係”重要”嘅)
咁佢地個邏輯就係買單嗰陣冇報齊12個病歷
所以張單唔應該成立
唔係....sor,我表達得差

其實我都係吹下水,一般來講,做PET都係指PETCT。而PETCT相對上係common,香港好多地方都可以做PETCT,係PETMR比較少。

而我相信純PET已經成為歷史,依家PET一定係搭CT或者MRI。
講真,如果我作為消費者 ......
而醫生嚮文中都有提

“4期惡性膠質瘤病徵常在腫瘤出現後數星期、最多2、3個月出現,因此一年前的腰痛、背痛、眼矇等病徵,多數與此疾病無關”

咁而我掟曬醫健通d紀錄比你,咁尤其是年紀大的病人係咪真係記得曬所有野?

咁或者間間都係咁啦,我唔知。
但係呢間野都好似唔係第一次出事,肯定blacklist 。
唔係腰痛變癌。
應該話腰痛可以係一個symptom。

咁但係,其實咁講,乜叉野都可以因為cancer咁滯。

例如鼻咽癌

Symptoms of nasopharyngeal cancer can include:

a lump in the neck that doesn’t go away after 3 weeks
hearing loss (usually only in 1 ear)
tinnitus (hearing sounds that come from inside the body rather than from an outside source)
a blocked or stuffy nose (usually only blocked on 1 side)
nosebleeds
headaches
double vision
numbness in the bottom part of your face
swallowing problems
a hoarse voice
unintentional weight loss

下,咁你鼻塞都有機會係癌喎。
吞野有困難,聲沙又可以。

其實有d paraneoplastic syndrome ,例如皮肌炎都可以係因為癌。

咁大佬,你某年某月某日拎過射波紙冇報都分分鐘奶野。
通常射波紙都係頭痛,肚痛果d。

可能你肚痛又因為ca stomach/liver/pancreas/colon,乜尻都得架喎
喺連登講保險係絕對嘥鳩氣,你班社會垃圾先天憎恨保險,乜撚都未睇已經裁定保險呃人,完全唔使考慮投保人嘅不合理
樓上嗰班幫保險狗護航嘅人,根本就睇唔明而家屌緊嘅嘢,就係你要賠項目相當大嘅賠償,保險公司就會無所不用其極去搵你漏咗申報嘅醫療紀錄

但往往呢啲醫療紀錄,其實都係好小嘅事,就係因為小到一般人都唔記得,佢就可以攞你呢一件事,去話你漏咗申報報一啲同你而家呢一個嚴重疾病有關係嘅一啲症狀,所以我哋唔再受你玩

簡單啲就係有心裝冇心人
咁講真,屙爛屎都可以係change of bowel habit ,話你cancer。真係乜春都可以講到有關係。

咁我相信間間保險公司都有呢類條款去保障自己,但係係咪間間都咁Q仆街就唔知了。我印象中呢間野唔係第一次出事,反正我自己就一定blacklist。
channel c文字link入面個受訪醫生都屌自己老豆又係因為唔關事嘅病歷claim唔到啦

根本私營醫療保險業已經變成scam
保險畜真係賤過地底泥

屌你老母
要人賠錢就係咁
66歲乜身體檢查都唔做,正常無保險公司受保,有既話果間就會喺你索償時極撚困難。
唔索償咪無人理囉,咁事實真係有腦癌真係要索償
樓豬都多次笑鳩事主係戇鳩先買信諾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞