有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
所以PETCT基本上唔係咩invasive procedures ,除非你連打個豆都當invasive

腦的確係比較少做PET (FDG),除非你用amino acid tracer, C11-FET, C11-MET。
但係香港,尤其是HA都係做FDG多。冷門tracer 都係養和會多d。

其實FDG都可以照腦,香港有少部分radiologist 係識report FDG brain for degenerative disease。即係d乜鬼野PSP,Alzheimer's....但係有幾準確我就唔知啦。

現實上其實其他cancer brain met. 你卒一卒個window都睇到ge。

但係就好少攞來做brain cancer screening。 因為MRI冇電,又準d。冇必要做PET,brain cancer做PET唔係因為想做T staging。只係想睇下有冇distal met。
人哋咪話如果你例如PSA去到4位數,咁我唔駛照都知你肯定有問題
人哋咪話佢唔係醫生,你又老屈人係醫生
你真係好撚垃圾
你柒撚到喊
好心唔好係咁自爆自己弱智啦
medical imaging=radi專科醫生
你條弱智真係乜春都唔識
你眼中既radi專科醫生話緊你條弱智錯喎

無料就唔好扮有料啦
人哋咪話如果你例如PSA去到4位數,咁我唔駛照都知你肯定有問題
喂弱智,縮返埋阿媽個閪窿度喇?咁快收聲嘅,唔好玩喎
我只係話上咗年紀應該要定時做全身身體檢查

如果某啲指數高,某啲部位成日痛,就更深入檢查

不過班弱智唔知身體檢查流程,以為做一次就搞掂哂

隔離post樓主30歲都係驗到3高再走去超聲波先知有脂肪肝,依家即改生活習慣

所以我真係唔明點解66歲可以一次全身身體檢查都唔做,除非明顯知道做完會好多嘢唔保
所以PETCT基本上唔係咩invasive procedures ,除非你連打個豆都當invasive

以上唔係我講,你認柒未呀
GBM冇marker呀柒頭,驗血驗唔撚到呀識唔識字
GBMs can arise in the brain de novo or evolve from lower-grade astrocytoma

弱智仔唔識英文就查字典啦,人地係講invasive冇條清楚嘅界呀,抽血算唔算呀,你覺得得嘅咪每日抽十次囉笨柒
原來gbm可以由其他lower-grade astrocytoma惡化,咁就唔係你口中既半年啦
弱智仔,radi專科唔洗train medical imaging呀,自己上醫專放射科學院個網站睇下先啦

你條弱智係要死撐
死保險狗淨係識屈鳩受害人驗血發現有問題先去照MRI,GBM冇得驗血check㗎保險狗
死保險狗淨係識屈鳩受害人驗血發現有問題先去照MRI,GBM冇得驗血check㗎保險狗
依家事實人哋話咗佢唔係醫生

你仍然死撐
醫生有眼耳口鼻
所以有眼耳口鼻就係醫生
你小學畢業,無學過基本邏輯
保險狗,唔識字就查下Prostate係乜嚟再講
依家係你條弱智死撐係invasive
讀過專科既人出嚟糾正你,你都要死撐
好過你條保險狗,淨係識屈鳩受害人驗血發現有問題先去照MRI,GBM冇得驗血check㗎保險狗
人哋咪話如果你例如PSA去到4位數
保險狗,唔識字就查下Prostate係乜嚟再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞