有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
佢去咗公院做手術
佢show嘅相望落都係公院病人衫
所以我咪話唔好買保險
佢唔洗你俾身體檢查報告66歲就買到醫保,一定係claim既時候捉得最緊
依個好正常做法
公院前後都要成球
搵番fb po了
應該係公院+私院都有,手術公院,電+化私院
但成球係公院新療法

1. 早前寫Marco的故事,好多人關心佢末期腦癌爸爸被拒賠事件後續,到底漆黑中會否出現曙光?現實係暴風雨從未停止。

2.保險公司上周五回覆Marco,話搵到更多未披露「重大事實」,包括2017年、2018年爸爸睇街症時分別指出眼朦及有飛影、最終判斷輕微白內障;2020年至2021年有3次頭痛紀錄,兩次因為飲完酒。

3.由成功預批,到突然被拒賠,保險公司只話爸爸未有披露背痛覆診紀錄(其實已申報腰背痛引致骨質疏鬆);然後Marco上訴時,突然又有新嘅拒賠原因,話多咗兩個「老人病」話未有披露,成個過程令人瞠目結舌。

4.Marco指出,長者定期去街症唔係因為真係要覆診,而係每次佢都會幫你約下一個期,有咩頭暈身㷫都講下,然後連「視力差咗」、「酒後hangover」都當成重大事實。

5.佢指出作為投保人,已經盡最高誠信同責任披露,醫健通有嘅資料就提出畀保險公司,連爸爸大腸癌篩查報告報告都畀埋,依家竟然玩到咁細。

6.Marco陷入絕望邊緣後,喺昨天第二次上訴會議上,保險公司有備而來——提出預先批核30萬元不再追討,但拒絕為餘下約70萬元賠償負責及拒絕作出保單復效。

7.其實,保險公司接受Marco爸爸醫療方案,並預先批核30萬元後作出電場治療後,公司註冊護士稍後亦指出之後可以喺私家醫院先行付款、再做索償,已經改變Marco醫療決定。

8.所以佢先決定向銀行借錢,尋求私院治療爸爸;就算保險公司呢一刻不追收30萬元,仍有之後延伸嘅貸款,「彈弓手」已經足夠令佢處於財務絕境。而保險公司代表在會議指:「呢個唔係我哋責任。」

9.而且,預先批核方案以及往後借錢醫病嘅安排,已經令佢爸爸錯失申請慈善基金嘅機會。

10.其實,持牌保險公司批出賠償然後「彈弓手」收返,究竟是否合理及道德?拒賠原因原本得背痛(事主已經申報骨質疏鬆),突然又話多兩個病冇報,是否對保單持有人公平?

11.或者,長者本身就不應該買保險,因為活了六十多歲總有小病,總可以話你未披露,買完甚至令自己及家人身陷險境。

12.保險公司表示,正就保單事宜繼續與有關客戶跟進,恕未能作更多補充。

13.Marco仍然未放棄爭取賠償,仍然努力為父親獲得最好的醫療,事件尚未完結。信諾,請為一位病人負上責任,為一個家庭負上責任,為一個承諾負上責任。
呢d唔算漏報啦,出到院又無話有咩大病
保險係講最高誠信,而唔係講完全準確
呢到睇唔到有任何有違最高誠信的事

同埋接單前DD個責任係保險公司到
排隊無咁耐囉,政府種瘤科2:30分症排到夜晚7點見醫生都試過。之後仲要等護士打針8點幾先走。次次去都一堆人坐係度等,如果唔係排第1個。等2個鍾最低消費。

私家我諗唔使排咁耐。
所以啲 anti insurer 話公院唔駛買保險😊
咁你係抵比樓上屌架喎 講真

保險公司犯法又唔屌,
走去屌個比人千生cancer的阿伯
2020年至2021年有3次頭痛紀錄,兩次因為飲完酒。
2023年買保險,幾個月後就確診腦癌

好難話唔關事喎

66歲都唔做全身身體檢查都算最高誠信
犯法?上庭判咗先講啦
關anti insurer咩事
而家就係買咗保險都無賠俾個客
去到最後都係睇文件睇証據。如果個個病人都話我真心唔記得.........咁係最高誠信啦,事實又唔係咁。個個都話真心,保監好難判斷,就要睇個診症記錄有就係有無就係無。

而政府醫生又仆街,口同你講無乜事唔使理只要觀察下。但已經寫左個症落病歷。eg. Marco 老豆的白內障
咪就係私院舒服啲
所以保險公司咪覺得佢漏報囉

半年就claim
公司財產, 責任, 水險, 工程都係智商稅
Cls信諾咁撚狗嘅
所以要定時做全身身體檢查
自己身體一定要自己最上心
連自己都唔上心,其他人咪更加無義務
照保險狗邏輯

我2017年感冒兩次,太小事已經唔記得申報
2020年有血癌都無得賠
佢哋條款一定保障佢哋多過保障你
關上唔上心咩事
合約寫會賠

對方又俾晒所有醫健通record你無話隱瞞

咁樣走去抹黑一個腦癌病人
合約咪寫漏報唔賠

咁醫健通有冇頭痛紀錄
抹黑腦癌病人?即係佢買保險時已經有腦癌?
你個回覆都幾離地
個個feel倒自己有事先買
已經唔係Utmost good faith
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞