有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
但起碼有事主買
so?又學上面條垃圾保險狗咁,用google做diagnose?
我3個月前都頭痛,我又有腦癌
決定條款同價錢既係underwriter
但連登仔見人做保險就淨係會話人保險狗呃人或者賣床單
但事實真係有腦癌
腦癌可以幾星期就死
呢啲的確唔會係一下子有嘅病
但佢唔同乳癌有得摸

腦癌,仲有胃癌,好多都係無乜特別病徵,
到發現時已經好嚴重

垃圾保險狗要sell保險好心自己惡補下溫下書
但事實依家超過半年
嘩咁我都唔駛買保險了
大把人一年頭痛唔止3次
所以我先一直話要定時做全身身體檢查
我重覆咗好多次
保險公司唔會care你齋頭痛,只要你唔claim錢當然你買咗好多年先嚟claim都唔會care你好多年前既齋頭痛,因為你都話過腦癌唔會生存好多年
好簡單講,就佢個案件,投保時已有腦癌或相關既病徵既機會係已存在大過冇

所以合理地相信保險公司會引用條款去踢

當然內情係點我唔知

而保險公司都有必要同時個人私隱資料原因唔會咩都講出黎
得啦,有你呢個回覆可以貼堂啦

當年你唔講,而家發生咗件事出嚟,然後當自己係當年嘅神算子,先知一樣

屌你老母,你條白癡唔好響度鳩噏當秘笈啦
真係我戥你老竇老母辛苦,生你呢個弱智仔出嚟

你2014年講,我就真係當你100%預視將來
你而家發生咗件事走出嚟講,然後當係自己當年估到嘅,仲衰撚過廟街公廁出面嗰件呃錢嘅算命佬
真,就係咁樣

如果個cancer係切一野50萬,應該會賠俾你
但如果係50 再50再50,300萬埋單,就會抽秤你感冒或者失眠(可能某日公立醫院有寫,你講過吓)
你on9嗎,連登最多係咩?

打手囉
你咁高水平又有心又有錢,叫你開保險公司行你果套造福他人有咩錯?錯喺邊呢
你條垃圾用下個腦先學人討論喇
定係呀你見解好獨到好撚勁
你搵幾錢做咩專業咁撚把炮去話人地d單同拒賠有問題?

Btw你最好唔撚好買保險,生活上唔好用同保險有相關既野
最慘係睇公立,個醫健通,十年前某月某日真係講咗話「有啲耳鳴」

見你claim咁多,就攞呢句cut你單

合情合理合法

但呢間野永久blacklist 唔會買
最大誠信的含義是指當事人真誠地向對方充分而準確的告知有關保險的所有重要事實,不允許存在任何虛偽、欺瞞、隱瞞行為。 而且不僅在保險合同訂立時要遵守此項原則,在整個合同有效期內和履行合同過程中也都要求當事人間具有“最大誠信”。

充分告知就可以,唔需要額外付出

另外有頭痛紀錄,但醫生都斷左症係普通頭痛,都係無理據拒賠,你講緊係醫生都唔覺得係腦癌、無叫佢去驗
點解要周街講?你係乞衣乞開食唔等於我有義務一定要施捨你條乞衣
66歲都唔做全身身體檢查都算最高誠信
又多個打手洗白?

你理得我會唔會問米知道自己有cancer啫,我買完一個月真係病,唔可以係真?

買完短時間發生就唔賠,咪即係你間保險公司咪即係呃人囉,你呀,信諾呀
真心想知係咪間間都係咁,定信諾先係咁
呃人咪打官司
等樓上果個律師開公司咪唔會咁
好心你咪覆我啦
講野成個弱智咁係咪以為自己好搶口好有point 呀
我話人套戲唔好睇就要走去拍戲?
我話條友屎波就要去踢波?
成個智障咁loop 黎loop 去都係呢句
又冇論點
你係咪冇能力組織一句有邏輯嘅說話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞