(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
Overdose 同 underdose都至少catch到啦
改dose嘅,打個電話去問下confirm下都好過錯
再唔係問個patient有冇同醫生講過改dose

你話within therapeutic window嘅,英國係會做medical optimisation 定期問個patient食藥有冇問題
因為醫生太忙唔會問得晒
呢啲時候都可以建議醫生去改dose
全世界文明國家都唔夠你呢個「連登隱世高人」勁
睇通哂deep state,世界大陰謀
正解啲乜
不嬲都話如果畀連登班社會垃圾掌權,只會更加生靈塗炭,佢哋最撚獨裁
比喻唔同,你講果d本來就係分開,但醫生診斷同開藥本來就一齊,拆開左2邊,醫生consultation fee不嬲係貴過藥費,而藥劑師多左權力同運用多左佢既專業,配藥都會比依家貴,呢個既推論係合理
會唔會諗得太樂觀
醫生咁寫 藥房咪咁出藥囉 你買就買 唔買就撚就
比完錢就過主啦
Prescription 寫咗 branded 就一定要岀branded
我以前喺英國做,見啲人真係會同醫生講要branded,鳩話話食副廠有allergy
係你無知啫

大把發達國家有over licensing 既問題,美國有啲地方連剪頭髮都要攞牌

你估真係為市民? 無非製造多啲特權啫
香港唔知啦
英國做medical optimisation有錢收,何樂而不為
藥房使幾皮野請個藥pharm返黎 好難唔賺盡d客
到時又係mark up晒d處方藥
然後再sell你OTC
依家咪講緊樓主假設左醫生一定係壞人之後推醫藥分家
但醫藥分家一樣會出現呢個問題就唔講
最常見既例子:

1. 劑量/藥物出得唔岩
- 本地特別常見於兒童上,有啲為左人番單,劑量出得好重,甚至係比一啲藥本身係唔適合嬰兒食,例如見過有人比高份量可待因codeine拎黎止咳)
- 本身隻藥唔係呢個用途,但唔知係太忙定點,出錯左,變左另一隻藥

2. 有小部分人長期咩都唔理咁出危險藥物比道友
-令佢地addiction的問題長期存在,佢地亦可以將危險藥物擺上黑市賣

3. 敏感/懷孕不可服用的藥物
-唔知太忙定點,間中會出錯

4. 相沖藥物

5. 解釋點食,有咩要避免一齊食,有啲係要解釋得好詳盡,某啲藥要問好耐,解釋好耐

太多太多,講唔哂

其實正常醫藥分家制度下,藥劑佬覺得唔合理可以直接打番去,甚至拒絕配。因為並唔係under佢,唔係話佢想點就點。呢啲咪真正既最後把關囉!
唔准咁講人。

人地好撚勁,有dispensing decision,仲可以challenge clinical decision

真係人唔笑狗都吠。
除咗啲細診所之外﹐間間醫院睇完醫生去藥劑部攞藥藥劑師都有make sure 隻藥冇配錯
所以日本ichiban!
醫藥分家都可以保留診所嘅藥房

只係你可以揀出去其他藥房配

如果其他藥房冇平到,咁就個個為方便同醫生配啦

所以根本唔會競爭大咗,價錢不變
一個特權階級會有corruption

而個解決方法係制造多一個特權階級

我真係笑到斷氣
打去叫醫生轉藥
原本張prescription void咗去
呢個係正路做法
你講得啱

第一
英美澳加、日本推行醫藥分家制度
無非係想消除以下列兩樣損害病人健康嘅嘢

1. 醫生利潤病人健康之間嘅利益衝突
(A藥最適合病人,但係B藥賺更多,提供一個巨大金錢誘因令醫生叫病人食B藥)

2. 醫生藥廠之間嘅利益輸送
(呢單新聞係一個好好嘅例子https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20130917/mobile/odn-20130917-0917_00178_003.html)

咁多國家即使受到醫生龐大阻力都要推行醫藥分家唔係冇原因。

第二
如果私家醫生塊餅細咗
公立醫院醫生「流失」去私家嘅誘因會細咗
公立醫院更容易留人
係可以改善公私人手比例問題

第三
如果藥房處理到大部分小病小痛
除左會食咗部分本來去私家嘅case
仲會食埋部分本來排公立嘅case
舒緩公立醫療壓力
係你無知啫

大把發達國家有假民主既問題,又上下議院,又地方議會

你估真係為市民? 無非製造多啲特權啫
香港人均醫生比例仲少過韓國
香港幾時先大規模加醫學生名額 & 醫藥分家
唔好講公立,私家貴到仆街、有時有錢都睇唔到
算啦你都係收啦,出夠醜啦
咁實好架 但外國玩法係唔俾診所有咁多藥
要焗你出去慢慢格價
我覺得藥劑師搞minor ailments 嗰啲都可以嘅,英國嗰套都可取
香港美國就算鳩數啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞