(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
"2) 醫藥分家,醫生洗鬼再開藥俾我,直接叫我去藥房買得啦"

淨係呢句已經知你係乜撚都唔識。

冇醫生紙你根本唔會買到處方藥,有冇醫藥分家都一樣,自己睇番樓主up乜

好心你未讀過書就唔好扮做呢行啦
"2) 醫藥分家,醫生洗鬼再開藥俾我,直接叫我去藥房買得啦"

淨係呢句已經知你係乜撚都唔識。

冇醫生紙你根本唔會買到處方藥,有冇醫藥分家都一樣,自己睇番樓主up乜

好心你未讀過書就唔好扮做呢行啦
日本好似周街都係小店藥房
你係唔係唔識中文?
係唔係唔識承上啟下?

屌你上面寫撚到明,睇完醫生,拎撚住張醫生紙,走去藥房攞藥,
下次就唔撚使再睇醫生,
直接拎撚住之前張醫生紙去藥房買藥就得

你係唔係On9嚟?

最基本嘅中文都唔撚識睇
咩叫醫生開到藥但配唔到藥
人在英國,從來唸過醫藥分家嘅好處,以為香港個做法係「正常」,反而好多人黎到英國覺得睇完醫生要去藥房買藥係「煩」同「怪」,但原來有咁嘅好處
你都on9,醫生紙係可以寫明俾你買幾多架。

舉例而言,抗生素佢可以淨係寫一個療程俾你。藥房配完俾你有記錄,根本唔可以冇新醫生紙再俾你攞多次。

好心你唔識就收啦。
中文都唔撚識睇,就咪撚咁大聲啦

仲學人冇料扮四條
係你先on9 到以為所有藥都好似傷風藥咁,揸住一張醫生紙,藥房就會係咁無限量咁配俾你。

喂你唔識真係唔該讀吓書先。
On9 你都係收皮吧啦,
明明我第一個回覆就係同你講精神藥物同長期藥物

抗生素呢啲有一個療程嘅,梗係唔可以任買

但係外國,
你係可以renew 返個醫生order
跟住再繼續買長期病藥物
咁醫生同藥房夾埋
趁住韓國呢單野
好應該討論下整頓香港醫生特權
你都on9 既,你冇覆診就可以"renew" 藥物,唔使理最近既medical condition, 唔使調較劑量,唔使衡量有冇必要轉藥, 咁不如你自己做埋醫生嗰份
就講番長期病,高血壓糖尿嗰啲,唔通你同一隻藥同一個劑量食一世?唔使覆診,由醫生決定加藥減藥轉藥?你自己"自動renew"?

你以為netflix subscription 呀?
你咪撚同我講呢啲嘢
你根本就喺度偷換概念

一開始就話,醫藥分家,會令到病人成本更加貴
自己柒咗之後

又開始話咩病人唔使醫生紙都可以喺藥房攞藥
明明根本冇人講過

跟住而家又開始話覆診又盛

屌你,總之好簡單
醫藥分家,

可以減少病人複診次數+ 買藥睇醫生嘅成本

就係咁撚簡單

紅色大字俾你

你咁都睇唔撚到你就自己配眼鏡
你咪撚癲呀師兄

香港都有nurse clinic monitor 長期病,好似DM 呢啲啦
洗9成日睇醫生

Stable 咪得囉

唔係開藥初期要較藥,
你stable 洗鬼每次都較?

就係因為冇呢個需要睇醫生先會有nurse clinic
唔撚係你大隻字就代表你啱既

你講既野我上面已經全部駁斥哂,唔重覆。

事實證明,醫藥分家係會令成本上升唔係下降。有興趣自己攞OECD啲數據做分析。我唔幫小學雞做research。

講完。
想個你講緊既外國係邊國可以拎住之前張醫生紙再去藥房買精神藥物同長期病藥
勁呀,你自己打下飛機就知自己stable

唔使覆診都知自己stable
我上面一直係講緊個買藥周期會耐啲+ 平d

平時喺香港一個禮拜睇一次醫生,
開七日藥要$2000

外國一兩個月先睇一次,
比張醫生紙,你可以喺藥房開一兩個月藥

要再開,先再睇renew

對病人咪好事囉
0反駁
你係自己搬龍門

慢慢自high
On9

寫撚到明nurse clinic有nurse睇

唔撚使醫生睇
咁分家嘅意義係
原意係想藥劑師挑戰但現實唔會挑戰?
等你一定要去有藥劑師既地方配藥,增加藥劑師就業。
即係你想講既係純粹外國睇一次醫生可以開耐d既藥俾你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞