(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
你繼續自我感覺良好啦
見過有醫生
出隻morphine 俾個小朋友
5mg/5mL 慣咗手勢俾咗做 5mg/mL
然後dosage 話俾n mL (太耐之前唔記得咗係幾多)
個dosage俾成人唔會有問題
但係小朋友會危險

同埋專科好鍾意出奇怪dosage

平時後面執頭執尾你唔知啫
睇唔到就當唔存在
香港搞醫藥分家,會令病人醫療成本上升,其中一個原因係香港啲租好撚貴。

計返80% 最常見嘅scenario黎講 (ie 傷風感冒病症),病人要嘅藥唔會有咩分別,但係就因為原來係醫生診所配嘅藥,而家要去pharmacy 度配,pharmacy 嘅租係一個額外成本,最後病人食返
上面有條友話執頭執尾

而家啲執頭執尾既唔順超,想當家作主,話自己可以"challenge" 醫生,check and balance.

原則上我唔反對。你鐘意咪自己開檔野提供額外服務,市場有需求咪有生意囉

但點解要強制我一定要經藥劑師配藥?
其實香港嘅醫院 不論公立定私立都算係某程度上嘅醫藥分家
無分家醫生就自己開藥自己對藥
咁一般自己check自己做嘅野都容易miss啲
同埋一般行緊醫藥分家嘅地區 藥房可以合法地賣嘅藥都會多啲
依家香港嘅情況係 你無醫生紙都可以買到處方藥物
因為喺無分家嘅情況下 藥房好少會收到醫生紙
賣藥嗰陣咁就真係好似上面啲人講咁 連個病人有咩病幾重幾高都唔知就賣
點解唔可以challenge醫生?
藥劑師工作本質就係challenge醫生出處方嘅合理性
唔challenge 個小朋友出事啦喎

你連呢個認識都冇好難討論落去
因為現時睇醫生可以唔要藥 淨要prescription
然後去藥房搵藥劑師執藥 冇人攞住枝槍迫d病人一定要同醫生買藥架

所以我唔明 點解好多人講到冇醫藥分家 藥劑師就好似做唔到本身既職能咁
其實唔洗再同嗰個垃圾講野 分分鐘佢就係既得利益者
「依家香港嘅情況係 你無醫生紙都可以買到處方藥物」
呢樣唔關醫藥分家事架
現時呢樣野都係犯法 有冇醫藥分家 病人冇醫生紙都買唔到處方藥架
其實好簡單啫 冇人鐘意麻煩
如果醫生開藥可以自己出 你估有幾多人會肯請多個人返黎?
同樣如果可以喺診所攞埋藥點會有人想麻煩?
但係從藥物安全角度出發就唔係方便=好
所以個討論既問題係 如果"強制"人自己出去配藥
可能好似你咁講會安全左 但成本會高左 因為要養多一班人
但邊有一般市民想再養多班藥劑師先
個病人糖尿病
醫生開糖尿病藥方
藥劑師手頭有3種糖尿病藥
佢賣最大行潤個一隻

由醫生賺 變咗做 藥劑師賺🤔
上邊有班藥劑師話佢地唔會咁做
會揀隻最好最適合你又平既俾你
所謂既藥物安全
現時醫生開藥係咪真係有咁大問題先
而家傾傾下就好似講到醫生係邪惡 藥劑師係神聖咁

你都識講市民貪方便而係診所配埋藥
市民又會唔會接受所謂多個藥劑師把關而要出多份錢去睇病
醫生開藥配藥 信醫生 醫生賺
醫生開藥 藥劑配藥 信藥劑 藥劑賺
有相關藥物知識就話可以去藥房買部分藥
有d藥都係要醫生開藥方先買到

Btw 冇人配藥俾你,自己直接買藥最抵,不過自己出事冇人包底
緊係關事啦 做生意邊個唔想賺錢
一間正常嘅藥房就係要賣藥先賺到錢
咁醫生可以自己出藥 自然唔會開醫生紙俾你自己出去買,同時醫生可以賺埋藥錢
你估如果間藥房合法地賣藥(即係賣有醫生紙嘅藥)有錢賺 仲會唔會犯住法咁賣
所以講到最後
醫藥分家既話
醫生唔會賺少左 因為診金可以照加去cover本身要賺既藥錢
藥房唔會賺少左 因為多左生意 市民要焗住同佢買藥
藥劑師大賺 因為全港藥房都要請去爭生意

市民就最蝕 因為本身就已經可以 睇醫生 再去藥房配藥
所謂既藥物安全問題根本就可以解決到
但而家又仲要比藥房同藥劑師巧立明目咁賺多筆
呢層要政府介入
(1) 要管制藥廠對香港供藥嘅穩定性同速度
(2) 增加對香港市民買藥嘅津貼, 藥物價格要透明
詳情見澳洲PBS做法

不過呢而家個政府就….
養多班人唔一定用多咗錢
因為本身啲錢係醫生賺 依家啲錢變咗俾藥劑師/藥房賺
只係醫生會賺少咗錢 所以醫生反對
我上邊都提過 加津貼d錢咪又係市民度黎
政府搞唔掂最後咪就係加稅
羊毛出自羊身上架姐 點調都好d錢都係你身上黎
唯一分別就係養多一班藥劑師同埋所謂既安全左少少
講真如果你話醫生經常性開錯藥既
可能有咁既需要 但如果你話1000單入邊先得幾單出錯
仲有邊個會想養多一班人
醫生要賺你錢
診金果度加返 病人都係要硬食
哪 你都識講唔一定
如果有人計過條數 市民一定睇醫生買藥一定會平左既
我諗會好多人衝出黎支持 但大部分既人都係口upup無數據 所以基本上d市民都係wfc架啦
無人話醫生邪惡 一路都只係話多個人睇安全會提高
同埋唔一定會貴咗 上面有講 唔再重覆
因為你話醫生唔俾藥都照收貴你 其實依家都可以
咁係政府嘅資源錯配問題
其實劏房波一陣fing少啲, 啲錢都會喺度

另外, 人命幾單仲唔夠
如果咁啱係自己/ 身邊嘅人呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞