(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike

1. 咩係醫藥分家?

醫生有開藥權,但冇權配藥權
藥劑師有配藥權,但冇開藥權

2. 香港依家冇醫藥分家,咁有咩問題?

當醫生同時擁有開藥權配藥權
最大問題係「醫生利潤」同「病人健康」之間嘅衝突。以下舉兩個例子

情況一:開冇咁適合嘅藥
A藥最適合病人
但係開B藥會賺更多
於是醫生會有金錢誘因去開B藥畀病人食

情況二:開不必要嘅藥
病人個病情只需要A藥
但係醫生有機會為賺更多藥物銷售利潤
而開病人唔需要嘅B藥C藥D藥 (例如病人可能唔需要嘅一大堆維他命丸)
病人因此要花費更多費用喺不必要嘅藥物度

成個過程係醫生一個人控制
冇第三方把關
醫生想點就點
病人係唔會知

3. 醫藥分家對病人有咩好處?

第一,醫藥分家直接解決咗「醫生利潤」同「病人健康」之間嘅衝突
賣藥利潤[/orange]唔再係醫生開藥嘅考量因素
隻藥係咪最適合病人就會成為開藥嘅唯一主要考量

第二,藥劑師作為多一重把關,確保醫生開嘅藥冇問題先會配
例如醫生開嘅藥物有相冲
藥劑師會叫醫生改
如果睇漏咗個問題
係可以告藥劑師失職

依家冇醫藥分家
一旦私家診所個醫生開錯藥
病人就只能夠自求多福
隨時食到病人腎衰竭,甚至死亡
多一重把關其實對病人有好處

4. 醫藥分家後,藥劑師同藥廠之間會唔會出現新嘅利益輸送?

我強調
藥劑師冇權開藥
而係必須根據醫生處方去配藥

換句話說
藥劑師冇得決定病人食邊隻藥
就算想賣另一隻賺得更多利潤嘅藥
根本冇辦法做到

未有醫藥分家之前
藥廠sales向醫生利益輸送
係為咗令醫生有利潤誘因去開嗰隻藥
變相sales可以賣多啲隻藥
sales同醫生雙贏
新聞都有講https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20130917/mobile/odn-20130917-0917_00178_003.html
請大家唔好覺得利益輸送唔會影響自己

咁醫藥分家之後呢?
藥廠向藥劑師利益輸送係冇用
因為藥劑師根本冇得控制賣咩藥
開藥嘅控制權係醫生手上
唔係藥劑師想賣就會賣得到

醫生開藥,但配唔到藥
藥劑師配藥,但又冇權開藥
呢個係醫藥分家嘅精髓

5. 醫藥分家之後,藥劑師會唔會為咗賺病人錢而專登將藥賣貴啲?

咁病人咪唔好去嗰間度買囉
藥房之間有競爭
食水深,唔夠平,最後只會冇生意
(只有壟斷咗嘅生意先會唔怕競爭,反正幾貴你都要硬食,你應該明白)
2000年,韓國實施「醫藥分家」,92%休診,尹錫悅起訴醫學會9人
https://lih.kg/kCHLrT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
香港都要行,市民需要醫藥分家
如果分咗家咁我睇完診所咪要去第二度攞藥??
利申:純粹唔識就問
甘緊系 如果對自己好既 有咩所謂?
or拎張醫生紙去藥房配藥
完全冇問題 診所等拎藥有時仲耐過等見醫生
咁以韓國個case,咁醫生同藥劑師可唔可以under同一個醫療集團??
定係分家要分到唔可以同一個老細為止??
醫藥分家真係非常好
好似醫院咁
醫院行呢個制度
令醫生專注係診斷
係更有效率嘅做法
大家分工合作
大部分市民未算認識深入
韓國罷工係一個切入點
理論上係,但係診所/醫療中心可以 開埋藥房既
支持 反正依家基本法係廢紙一張 係最好時間搞醫藥分家
不過要市民認識多啲先
始終民意有一定影響力
仲有㗎咩
韓國醫藥分家唔係有左好耐喇咩?
依個好問題 都想知有醫藥分家既國家係點做
又話由治及興,仲唔做既
到時就會變左,醫生同藥劑fd, 夾份造高個市佢
如果係政治任務,就當然要大大聲夾硬打橫來做先顯得自己有Power,民意係不用理會

不過呢D民生野,如果民間無共識,我估政府情願睇住市民內耗,到調解唔到先出黎收拾殘局,唔會提早主動推動政策架啦
好似仲未分
平時去診所都係個姑娘執比你架啦
有d細間直頭做counter果個執埋藥
英國已經有開藥權,而家又有Pharmacy First,幾年之後直情可以獨立開藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞