(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
有咩人反對醫藥分家: 醫生囉

有咩人支持醫藥分家: 無數據 答唔到你

上面係叫我自己諗下
下面問有咩人支持 咁都一樣?
你都幾斷章取義
香港自己都冇藥廠除咗白花油呢類
點管藥嘅供應穩定性同速度
咁勁就唔會差啲疫苗都唔夠
(1) 香港係有供應商有倉, 如果香港要有藥廠先有藥用, 咁全香港人用緊嘅藥你喺邊度變出嚟?
(2) 就係冇規管先成日要果隻冇果隻, 或者等好耐先有藥到
(3) 澳洲就係規管咗, 同藥物供應商有deal

「The Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS) began as a limited scheme in 1948, with free medicines for pensioners and a list of 139 ‘life-saving and disease preventing’ medicines free of charge for others in the community.

Today the PBS provides timely, reliable and affordable access to necessary medicines for Australians. The PBS is part of the Australian Government’s broader National Medicines Policy.

The aim of the National Medicines Policy is to meet medication and related service needs, so that both optimal health outcomes and economic objectives are achieved.

Under the PBS, the government subsidises the cost of medicine for most medical conditions. Most of the listed medicines are dispensed by pharmacists, and used by patients at home.」
贊成, 但唔好處就係, 病到死死下要去配藥
全民醫保

Pool 夠大平過而家啲醫保
笑撚死
咁起碼有得選擇,好過香港診所咁硬食
加上英國NHS 處方藥貴極都好似10鎊以內
有朋友香港睇私家醫生專科,每個月淨係藥都2000-3000蚊
喺英國同樣既藥,NHS包底10鎊一個月
*唔會
英國藥平都係因為有補助你d稅補貼返黎架
香港公立藥都可以好平你拎nhs就應該同返公立比啦下嘛
因為嗰啲藥HA 唔包,NHS coverage 闊好多
另外香港稅面嗰浸唔重,因為轉嫁咗大部分落地產商做代理收間接稅,衣食住行去曬租金度,然後以利得稅形式返政府度
然後政府有錢都唔會擺落HA 度
香港衣食行都平過晒英國架wor 唯有住係貴過英國
但如果你係買既話 你賣左都拎得返
所以最蝕就只係租租
戇鳩仔你個款似中學都未讀完
你有冇睇過ha一年用幾多錢
政府雖然唔係好,但唔叫無擺錢落ha啦
香港公共醫療佔GDP出名低
連港府都成日用呢樣嘢响啲國際醫療會議到打飛機
係香港落後姐,其實好似英國行醫藥分家,已經有好多藥平台出現,病人可以按照醫生藥用成份既處方,配返對應既藥物,病人可以自己選擇食正廠定副廠,定期搵返醫生覆診就ok。

香港行唔到行因為診所/藥房佬價錢太唔透明,所以先驚俾人呃。

其實香港都有配藥平台叫edd health,自己睇完醫生,上去配藥最抵。
up
醫生一定反對醫藥分家
主要係賣藥利益太龐大

第一
英美澳加、日本推行醫藥分家制度
無非係想消除以下列兩樣損害病人健康嘅嘢

1. 醫生利潤病人健康之間嘅利益衝突
(A藥最適合病人,但係B藥賺更多,提供一個巨大金錢誘因令醫生叫病人食B藥)

2. 醫生藥廠之間嘅利益輸送
(呢單新聞係一個好好嘅例子https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20130917/mobile/odn-20130917-0917_00178_003.html)

咁多國家即使受到醫生龐大阻力都要推行醫藥分家唔係冇原因。
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞