(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
呀白痴仔,乜而家藥劑師咁撚勁,可以對醫生有check and balance 咩?

學下乜野叫比喻先出黎柒啦
私家醫生d 收費都係consultation + medication 嘅總數啦
分家最多都係唔方便
但我唔會覺得會食多左錢
你醫生無開藥權咪無得收medication 錢
當然你可能會話醫生會加consultation錢etc
咁尼d位咪要靠government intervention
(當然尼d 係hypothesis , 香港永遠唔會行得到)
點會吹醫生唔脹,pharmacist 發現醫生亂開處方咪唔比藥patient ,然後再屌佢開返啲正常嘅藥。

上邊單嘢係醫生on9但係藥劑師失職,懲罰藥房係好合理
個重點係外國嘅藥劑師係有權力把關,唔係個醫生想點就點

醫藥分家好重要,特別係普遍而家啲醫生ethic 咁曳,好似香港韓國土皇帝咁,病人生死就你死你事,最緊要自己搵到錢
你上個post 成個成個死狗咁
夠薑咪返去覆囉
上個post 計曬數比你喇wor
扮盲呀
建議去睇下ophthalmology
啊sorry 你如果真係盲閪
我唔應該歧視你的
對唔住

唉有d人上連登都要扮HA staff
真係好可悲
如果係真嘅,FDA本身通過隻藥都有問題啦
不過大把藥都係FDA鳩批,明明clinical trial啲bias屈到隻藥好過SOC都當冇到
講到尾又係官商勾結
On9 仔上邊單嘢係藥劑師失職,懲罰藥房好合理

個重點係外國醫藥分家,藥劑師係有把關呢個能力,唔係個醫生想點就點
唔需要

但可以影響到patient 最後嘅療程

Supreme Court 首席法官
都不能對議員有check and balance

但會影響一個人會唔會坐錯監

你真係唔識架wor,救命,你有冇讀大學
其實係,個duty of care會落咗落藥劑師到
本身岀controlled drugs就應該要覺得suspicious,除非你話本身有大把chronic disease/大肚婆
"Supreme Court 首席法官
都不能對議員有check and balance"

你是庇護工場出來的嗎?
其實係
醫藥分家淨係好細程度咁限制到私家診所嘅醫生
尋求其餘3款服務嘅病人多數都唔係只需要藥 而係要其他檢查/治療
另一方面D人睇私家診所多數都係為張醫生紙 如果係為藥就算唔洗醫藥分家都識自己去藥房買(eg傷風感冒咳濕疹) 本身就冇必要睇醫生
咁就算醫藥分左家 對私家診所嘅需求都唔會減低好多 因為要醫生紙/要處方藥嘅點都要照睇醫生 需求冇減低到成本都唔會低好多 再加上本身睇私家診所比嘅錢大部分都係診金而唔係藥費 變相誘因冇細到 咁又點會減少GP跳出公家自己開診所嘅情況呢
醫藥分家對而家最大嘅問題(ie公立醫院人手+資源不足)幫唔到幾多手㗎咋wor
利益衝突方面都係純粹係令藥廠多左一個賄賂對象only
In-patient都要醫院藥劑師岀藥嘅
又再講,有醫生既diagnosis, 有埋藥單
咁藥劑師又點樣判斷佢適唔適合
cms又冇得睇,medical history又冇
我當以上既野全部解決晒
咁藥劑師要重新審視d藥岩唔岩個病人,咁就已經去到診斷權果到,medical diagnosis
例如食完有冇點,邊到唔舒服,食完個血糖點,血壓點,腎功能指數點

我真心睇唔明樓主點可能係 沒有"診斷權" 下去決定病人d藥岩唔岩食,dosage幾多
你串我唔緊要

議事論事我身為醫護人員身份地位都係其次,大家打份工互相合作互相尊重,最緊要幫到patient。
的士車主抗議既時候都話係為左乘客利益

唔通話為自己咩
所以咪話「醫藥分家」一直係公/私醫院一直實行緊,醫生有醫生開,醫院藥房有藥劑師一直把關。

真正醫藥分家,只會影響(4),即係私家門診,個比例其實唔多
一日pharm冇診斷權 所謂醫藥分家都係晒鳩氣市民仲要蝕多浸錢
大學嘅pharm course有啲係醫生教
醫生有時會唔識dosage/regimen
佢哋係diagnose到個病,但有時會struggle點樣用藥
好多時候啲adverse events會俾藥劑師catch到,就要揾返醫生建議佢點

醫生有時都會用錯dose㗎,例如明明係胃潰瘍但抗生素開咗for第二種病嘅dose

再唔係steroid antidepressants 嗰啲突然唔開,冇taper down

英國嘅藥劑師係可以考埋independent prescribing 開埋藥㗎,不過香港就算啦
做得呢行有咩物慾你滿足唔到?除非你話要去太空旅行嘅啫

追求名利嘅同時不如諗吓點解當初想做醫生啦巴打,唔好攞自己同的士佬比
醫生就梗係搵到食,唔怪得配藥佬葡萄,想分一盃羮既
市民會因為醫生為求賺到盡而付出更高昂費用
本質係以病人利益作為人質
反對有利病人但影響醫生利益嘅政策

解釋如下
我唔認同韓國政府係害到韓國醫院停罷嘅元兇
韓國政府擴收學額>醫生選擇罷工>病人受害
推行醫藥分家>醫生選擇維持收費確保利潤>病人受害

病人因為醫生嘅選擇而受害
所以擴收學額就係錯?
所以醫藥分家就係錯?
醫院不嬲就咁做開
樓主應該係想同d醫生出黎開clinic咁樣,直接診斷埋症開埋藥 or直接改d藥單

分吃就係醫院就互射,consult medical, consult pharm確保ok, 係講緊唔同專藥既合作

樓主果套就應該係同woundrn果套差唔多
擴收學額就係對
醫藥分家就係錯

混淆視聽你最叻
為咗賺到盡而加價
的確係醫者父母心
醫生要轉嫁俾市民
邊個阻止到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞