(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
你咁肯定配藥權去咗藥劑師度
藥劑師就唔會受到金錢誘因去配貴藥?
就好簡單,panadol都十九幾個brand, 醫生淨係處方panadol, 但冇寫明邊隻廠,咁藥劑師咪又有另一個權限出咗嚟,佢可以配貴廠藥比病人
根本人性就係醜惡,係好嘅就會好唔好嘅就唔好
醫藥分家既地方
通常診所隔離就係獨立既藥房
除咗行多兩步去隔離之外,同香港無大分別
唔知你既source邊度黎 但大部分係唔俾診所自己再賣藥
只允許你有少量存貨for emergency
責任分工呢個我都會concern
不過我覺得藥劑師都係專業嘅情況,佢真係去challenge 嘅話一定係有必要性,而唔提出反而有問題
for example,明顯兩隻唔可以一齊用既藥
真係為病人好唔係應該問清楚先咩
咁如果醫生話係ga la
醫生就要take返個responsibility 囉

分家重點原因樓主都講咗…上面回覆都有
所以上邊先有人提到 如果診所同附近d藥房夾埋
變左你都係要捱貴藥 除非你自己咁得閒再四圍去夾價
有相熟藥劑師會更容易買到平藥
藥廠唔會減價,即係 d 藥都係咁多錢

醫生唔會想搵少左
醫藥分家都只會平少少

但係市民就要養埋班藥劑師

肯定就貴一截

同垃圾徵費一樣
就算係搞,都唔係經濟差既時候搞啦
D 呀婆鬼有腳骨力同你四圍格價咩
講到錢 d呀婆走得快過你tim呀
咁就去到get confirmation 要幾多時間
一張藥單用一次
我suppose 你睇完醫生,咁emergency 最遲第二日都買藥啦
咁藥局confirm超過正常劑量好多要一日?兩日?
又,呢間唔比,你又急咁會咁會等二間肯開呢?
但係以美國做例子 好多單新聞

其實最後責任都去咗藥劑師度

相反令到醫生開藥嘅時候更加冇咁謹慎
增加出錯機會

因為佢嘅責任減少咗

就好似上邊都有單新聞係美國醫生開錯藥導致大量病人受苦 但係罰款嘅係藥房

醫生完全置身事外

點睇?
依家唔俾 嗰間又唔俾嘅時候咁點?

你諗得太理想
所以我都話我都concern點分責任
你問我我就覺得開藥嗰個嘅責任始終都大啲
藥劑師我自己assume 係assistant 同double check嘅角色
咁咪就係張藥單真係有問題囉
仲要香港啲藥房
要自己出錢養多個正式藥劑師
啲藥房仔一定唔肯
養得就一定將人工成本加落啲藥到
到時得返屈臣氏萬靈同啲連鎖藥房先做得住
呢到就會大大聲話霸權
到時仲要細店執埋連偷雞買平價副廠水貨藥都冇得你買
我响英國都係九成去Boots嗰堆連鎖店到配
所以講到分家為打霸權根本就戇鳩
話分家多個人check藥安全啲就真嘅
但咁玩一定多咗cost 同造就連鎖藥店霸權
連有咩國家都無講有少量存貨係咪又當非硬性?
淨係澳洲加拿大都無得俾你係診所買啦
如果純粹係講利益輸送 咁醫生同藥劑師開間公司然後拆帳咪一樣賺到你錢
再唔係佢藥賺你唔到 診金收貴d咪一樣賺返
醫院係分開地方攞藥 但咪又係醫生開藥
係啊
7 to 10 percent of American physicians practices reportedly dispense drugs on their own.

In some rural areas in the United Kingdom, there are dispensing physicians who are allowed to both prescribe and dispense prescription-only medicines to their patients from within their practices.
其實成日話分咗家會養多班藥劑師
但而家養緊醫生2份錢係咪覺得醫生賺咗一份錢另一份會賺你少啲
醫生搵護士配藥俾我仲貴過出去藥房搵藥劑師,仲要人哋藥劑師同我解釋得好清楚點用同副作用
而家就係假設藥單冇問題

嗰個病人就係需要食超標嘅藥物

但係藥劑師為咗穩陣而拒絕開藥嘅情況

就好似其實小朋友都可以玩機動遊戲

只係會多咗風險到經營者身上 所以遊樂場唔俾

因為藥劑師缺少咗好多可以判斷嘅因素

只可以揀相信同唔相信 賭場買大細

其實好多國家都係採用緊軟性規定嘅分家

病人係可以選擇直接喺醫生度買定係出去

而韓國同樓主所講嘅係非常強硬規定

先會有咁多人反對 而成個post都冇乜人講

好盲目淨係睇好處

現實嚟講其實好多嘢實際上運行嘅時候
嗰個好處都係唔會出現
要去到山卡啦地方先俾你係診所賣藥
因為附近無其他藥房先俾你咁做咪即係又要硬食
咁都叫有選擇
你要assume
1. 藥單冇問題
2. 藥劑師搵唔到醫生confirm
3. 幾個藥劑師都唔理解藥單超標原因
4. 醫生藥單唔做任何註解

咁真係好難
答你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞