(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
1. 咩係醫藥分家?

醫生有開藥權,但冇權配藥權
藥劑師有配藥權,但冇開藥權

2. 香港依家冇醫藥分家,咁有咩問題?

當醫生同時擁有開藥權同配藥權
最大問題係「醫生利潤」同「病人健康」之間嘅衝突。以下舉兩個例子

情況一:開冇咁適合嘅藥

醫藥分家之後仍然會出現,美國就係咁  

情況二:開不必要嘅藥

醫藥分家之後仍然會出現,美國就係咁

3. 醫藥分家對病人有咩好處?

隻藥係咪最適合病人就會成為開藥嘅唯一主要考量

醫藥分家之後仍然不會出現,美國就係咁

第二,藥劑師作為多一重把關,確保醫生開嘅藥冇問題先會配

自相矛盾,樓主自己話:藥劑師冇權開藥 而係必須根據醫生處方去配藥

4. 醫藥分家後,藥劑師同藥廠之間會唔會出現新嘅利益輸送?

我強調
藥劑師冇權開藥
而係必須根據醫生處方去配藥

換句話說 藥廠仍然可以透過俾錢醫生開藥 美國就係咁

未有醫藥分家之前
藥廠sales向醫生利益輸送
係為咗令醫生有利潤誘因去開嗰隻藥

咁醫藥分家之後呢?
一啲都唔會變,因為
開藥嘅控制權係醫生手上

美國就係樓主ff 既醫藥分家,美國既藥係全世界最貴。同一款藥貴一半甚至成倍

所以樓主講既全部係垃圾。
個d都係under 藥劑師 執藥 同 藥劑藥要跟醫生指示執而冇獨立 係一樣
配藥只係讀2年 藥劑讀到考試再企正要6-7年
不過係造就左就業率 醫院食唔哂配藥同藥劑 齊齊畢業就失業
如果以佢嘅藥劑專業知識發覺兩隻藥一齊食真係有沖突
點解唔可以?

Btw我都係想知多啲,你當我無知又好,好奇心重又好,唔洗最尾加句冇關嘅嘢攻擊我,唔會令你有說服力啲,你想講咁岩我又想聽,成件事就係咁簡單。
佢地會話香港醫生係全世界最好,連劍牛哈佛John hopkins 都比唔上,要再考佢地
因為佢冇臨床診斷,根本冇資格評斷

藥劑師係冇專業資格判斷兩隻藥可唔可以一齊用。你自己睇番,連樓主自己都講,藥劑師係必須按醫生指示配藥。

明唔明乜野叫"必須"?

藥劑師係冇資格同醫生討論病人既治療方案。佢同醫生講話配藥點點點,醫生只需要答佢兩個字:死開。

喺醫藥分家既美國加拿大,都係唔會有藥劑師可以挑戰醫生。樓主只係打緊飛機
美國醫療咁貴,其實唔係同佢嘅醫療保險有一定關係咩?

咁岩我血便睇完醫生,去藥房配左隻屎窟藥,咁岩保險冇包呢隻藥搞到收左80美金

同埋藥房好多藥都標到個價勁高,之後有好多code比你掃完打折,有次正價同佢買,佢呆撚左,之後提翻我上網搵個 code比佢掃,50幾美打完折變23美
咁你知唔知點解美國啲醫生會開A藥(正廠)唔開B藥(副廠)俾你?

因為正廠啱啱請左佢去開party,搵左兩隻sales 雞招呼佢。

正廠藥藥效同副廠一尻樣,但貴一倍,但你唔會care, 因為保險找數

藥劑佬憑乜野challenge 醫生開正廠藥?

香港就唔同。公營體系,一般會開副廠藥,因為實在平太多。

你有冇攞過幾百粒既散裝撲熱息痛?你知唔知平過必理痛幾多?
Exactly 就係想知呢樣野

美國真係勁興你講緊嘅野
明明A藥同B藥用法功效都差不多
但一係就一邊勁貴
一係就有一邊保險唔包
醫生幾廢都未至於廢到可以俾配藥佬challenge 佢既medical decision 囉。

靠配藥佬做gatekeeper? 傻的嗎?

配藥佬唯一可以做既,係確保啲藥溝得啱(即係平時"姑娘"做嗰啲)

醫院既藥劑部會多啲野做,因為in patient既藥配藥程序複雜好多,但絕對唔會話可以challenge 醫生囉。
咁你而家明點解醫藥分家同醫療質素同成本係冇正面關係。

醫藥分家只係藥劑佬想食多一層既藉口。

香港既health outcome完全不落後於任何已發展國家/地區,healthcare expenditure per captia亦係相對平,根本唔係乜尻都應該抄。
講乜撚會冇左利益衝突,

咪就係受埋藥劑師玩已經得
咁睇醫生係咪平一半價錢??? 一半去藥房執藥先比
其實都唔到配藥佬玩,因為話事權一樣係醫生度。

不過請開"姑娘"(唔係護士)既醫生就焗住請個有牌藥劑師,再唔係寫字俾你去有藥劑師既藥房配藥。咁就增加左藥劑師既就業機會。

好處係,理論上,有牌藥劑師配藥係安全過"姑娘",但係,你平時嗰啲傷風咳水,真係要藥劑師配藥咩?
唔會,最多平幾十蚊,因為平時診所啲藥其實好撚平。

然後你去配藥要俾百幾蚊,有"藥劑師"服侍你噃。(你想唔要都唔得)。

一來一回你俾多左定少左?
但係病人可以攞張處方周圍問睇下邊度平啲
睇吓邊啲醫生啦
政府立23條時就識bla bla bla英國新加坡都係咁
一到民生野就香港特色
度度都咁貴

唔係啲藥貴,係請個藥劑師黎服侍你貴。
唔通飲藥水出左外用又唔出聲照出 因為醫生唔會錯
係咪好多人搞錯左 challenge 既意義
見住個醫生出粒手指公咁大粒藥要個4歲生吞又唔出聲 有藥水唔飲要食藥先安樂咩
其實做開呢行都知d醫生咩脾氣 識轉彎講野 咪唔覺得係challenge 而係建議
以上可能係d診所先發生 醫院都極小

不過都係 如果病人拎住張野去配藥 配藥佬都覺得有問題但又唔可以問醫生 但外國好似係會配藥佬拎住張野打返去問醫生再問 但香港就…..

醫院d醫生都會打去藥房問3問4 點用藥啦 如果係咁多challenge 神早又開會檢討啦
香港同韓國都係差唔多啦 唔會變架 利字當頭 加上醫生唔想幫人執屎
唔係點會成個AH界嘈咁耐 都冇一個突圍而出
雙面刅

藥房啲藥會平診所好多

另一方面,如果你喺外國買過藥

就會知道你係會得到完整一個包裝嘅藥

而唔係好似香港診所得三日藥
跟住就要再睇過醫生

所以如果你係長期病/ 或者係精神上嘅病,你會慳返好多醫生診金
因為診所診金多數好貴
樓主講到配藥佬勁神級噃,識challenge 醫生A藥同B藥有"conflict" 唔適合個patient 噃。

而家變左外敷內服?咁個姑娘都識啦。

NB: 可能我見識少,我唔係好覺有藥水係"外敷"囉。我淨係見過外敷既藥膏。斷估唔會有病人攞藥膏黎內服掛。
香港好多醫畜吠架

教畜, 醫畜 特別多垃圾
1. 香港啲醫生一樣可以開七日藥。

2. 醫藥分左家,醫生一樣可以淨係開三日藥俾你

仲有,診所開嗰啲藥,好多都唔係處方藥,你攞住張紙可以自己去藥房買架,乜你唔知咩?

分清楚over the counter 同prescription drug 既分別再傾啦.
1) 你得七日藥咪叫少

我喺外國買藥 ,一次過可以買成個包裝幾十粒

起碼食兩個禮拜,
跟住拎住張醫生紙又可以買過

2) 醫藥分家,醫生洗鬼再開藥俾我,直接叫我去藥房買得啦

3) 唔好求其掉幾個字出嚟兇我,我以前都係做呢行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞