(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
sales咁叻唔見全港藥房都聽話收埋?
呢個"冇得揀"係市場一般冇呢個選擇,唔係法例唔俾你拎醫生紙去藥房配藥噃。
我咪話節衷就係非硬性囉,香港醫生又願意咩?
乜野叫醫生唔願意?法例規定你一定要喺醫生度買藥?

而家反而係樓主要人一定要喺藥劑師度買藥,人為制造壟斷。
草藥
其實係明明今天病人可以攞藥單去配藥

如果傷風感冒都可以直接搵配藥劑師攞藥
你講緊外國大部分係非硬性我答返你大部分情況其實係硬性咋只有特殊情況先可以非硬性 例如你自己指出既山卡啦附近無藥房既地方先可以
繼續吹搵護士拎staquis俾我,價錢貴過出面藥房搵藥劑師,仲要收埋protopic
玩到咁大,邊個宿以後無運行
咁而家都已經係非硬性啦係可以攞藥單去藥房配藥㗎
你教我個問題先,你點確保強制分家之後診金會平咗市民負擔細咗
照你咁講睇醫生都唔係淨係可以睇一個啦

點樣可以確保到分家之後唔會有藥房或者藥廠唔會合謀定價先
再講藥劑師都可以因為某間副廠藥利潤大啲再開嗰隻藥俾病人
病人唔識嘅都係會聽藥劑師講
Staquis係醫生連診金賣俾你佢唔會只收診金寫紙叫你出去配,連Protopic都落架唔賣

依家係市場決定病人硬食,冇法律迫佢拆分
其實唔洗拒絕
其實有好多野係有research support 一隻藥應該要點食
醫生都係睇住果啲research 去開藥,如果相關research 未有,而醫生覺得有佢嘅臨床經驗支持,問完個醫生,藥劑師又覺得ok 嘅,咪可以批囉
但如果大量數據顯示係對病人有害,即係個醫生開自殺劑量嘅嗎啡比病人,咁藥劑師咪可以把關囉
急嘅病都會係醫院啦,你社區藥房都唔會有化療藥賣啦
會有咩錯過時機?
諗法好美好,實則係咪真係咁
例如到底藥劑師既權力可以去到邊到,因為有啲藥係醫生處方,即係話一定要有醫生紙,藥劑師先可以開俾你,但係其他唔需要醫藥處方嘅藥,到底藥劑師又可唔可以開呢?
如果可以,咁樣藥劑師係咪某程度上可以取代醫生嘅一部份工作?頭暈身㷫發燒就去搵藥劑師就得?

再嚟,藥劑師嘅權力到底應唔應該包埋開藥 or 只係for檢查醫生開嘅藥啱唔啱。如果包開藥即係其實都有可能岀現為左賺錢,開冇咁好既藥俾病人。但係冇得開藥,到底病人又要再點做呢。假設藥劑師覺得醫生開既處方唔啱,咁病人係咪又要再去多次診所,再排隊等醫生改,改完再去睇藥劑師?
佢講英國山卡啦係咁,唔代表只有山卡啦係咁
有意見你可以問返kongu醫學院做乜出呢篇

我只係話呢個係一種折衷辦法,外國大部份定小部份有咩咁重要?香港啱用咪得
皮膚專科診金千幾蚊,你試晒全港專科醫生?

乜你入藥房問藥係咪in stock會收你入場費?
我懷疑佢係dispenser咋
留返俾市場決定就最好

用返上面既例子,如果係貴藥,例如staquis
你問醫生,要同唔要,分別幾多錢
再搵埋寫處方信幾多錢

藥房平得過信錢+藥費既
d 人就唔會搵醫生買啦
佢係唔開protopic俾你,乜醫藥分家迫到佢開咩?
你依家有小病唔會去藥房配藥?
除非你要sl架啫
好撚神,講到配藥佬識睇醫學文獻 可以同醫生討論clinical decision
同埋其實係咪即係分家完睇醫生會平好多

同一道理咁你睇醫生之前唔識打去問下收幾錢先?

個人感覺你喺 cosplay 你嗰名方面真係做足 100分
只要有效分流,包括開放診斷權,轉介權,非必要工作自然會減少。冇料醫自然會番政府
唔識打去問診金幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞