(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
醫藥分家唔係藥劑師有權開藥咩
一d細病可以直接由藥劑師開藥 例如傷風感冒
就好似香港你可以直接去藥房講低病徵叫d人配藥俾你差唔多道理
如果香港醫藥分家最大分別只係睇完症可以唔洗焗住係間診所執藥 可以揀自己出去藥房執藥
靠知識去賺錢冇問題但係好似香港班醫生咁靠壟斷去賺錢真係仆街 特別係關乎人命
唔知韓國依個民主國家處唔處理到醫生把持入行門檻既問題
藍屍成日話民主冇效率 專制獨裁有效率 點知現實係醫生一早同啲官有勾結成為左特權階層 根本郁唔到佢地
其實就算唔計錢/利益輸送
多過藥劑師慢慢同你解釋隻藥要點食對病人都係好事
呢個真
Ive讀配藥果d想起頭?
2000年已經分咗家

2000年,韓國實施「醫藥分家」,92%休診,尹錫悅起訴醫學會9人
https://lih.kg/3636286
D 醫畜為左壟斷利益, 明明絕大部份發達國家都行醫藥分家, 佢地都一樣會作D理由話人地套制度唔好
我之前理解既醫藥分家都係咁
變左一啲小病唔洗去睇醫生
樓主咁鐘意AI
如果用AI check 藥單有無錯,咁有無問題?
有咩事就醫生負責

一嚟唔洗要病人病咗都走嚟走去,一嚟可以做到你講嘅check interaction
我只能夠話你所有理點都係垃圾。

如果你得閒回帖,我會逐個擊破。
澳洲呢到做法係醫生唔會比藥,只會比藥單你(prescribed scripts)
而去邊到配就係病人自己決定,閣下自理,醫生唔會理也理唔到

一般係正醫生隔離都有藥房,雖然招牌唔同名, 也會有自己持牌藥濟師
但病人自己鐘意去邊間藥房配都無問題的,自己話事
唔好打5p字對你都有好處
認同醫藥分家

但follow up嘅藥物零售政策都好重要

否則對市民來講只係換舊屎來食
聽公司前輩講佢入行三十年就講左三十年
但都而家都無聲氣, 講真香港人真係馴過綿羊
睇醫生等一兩個鐘, 等拎藥又一兩個鐘
但都唔係個個投訴, 見過有病人話等兩個鐘拎藥都唔係好耐
我得閒聽
講多D
香港普通科醫生淨係負責1000倍價賣止痛藥同抗生素畀病人
結果咪要2個專業人士服務你
收2次錢
唔好幻想得好處
當然 最大好處都係多個人double check條藥方有冇問題
講真 班GP本身都唔夠料出診

呢班人搶家庭醫生啲嘢來做咁多年

醫藥分家咪可以趕呢班友返去醫院做

等班真正嘅家庭醫生出來做

市面上多咗班真係有水平嘅醫生,醫院又多返人手
幾乎全部發達國家地區都有醫藥分家

但香港人 尤其係 連登智者們 係全世界發達國家地區之中 最醒目
識破哂醫藥分家呢D 垃圾呃錢騙局

好快 連登智者反對 醫藥分家 既論點可以翻譯哂成幾十國語言反攻全世界
令所有國家取消 醫藥分家
為全地球撥亂反正
跟住又會話藥劑師無能力blah blah blah
講到人地讀五年書加經驗都係白紙一張
明明自己可能係non jupas入去讀醫
醫生早晚也是要交出不應該屬於佢哋的權力。

醫生並沒有expertise於所有健康問題的診治,例如複雜傷口和造口問題是護士診治的expertise,所以在深圳專科護士有法定處方權,在外國專科護士也已經有獨立健康問題診治及處方權數十年,經驗和科學研究已經證實專科護士診治病人健康問題療效至少等於並很多時優於醫生,包括更低的死亡率。
香港專科護士(APN)對獨立健康問題診治和處方權爭取多年甚麼執業範圍的擴展也沒有。有議員在立法會會議向政府提問會否跟隨世界發展引入獨立健康問題診治和處方權的Nurse Practitioner制度,而我們的醫務衛生局局長盧竉茂已即時作出拒絕。
(https://www.info.gov.hk/gia/general/202302/08/P2023020800602.htm)
其實外國好多都醫藥分家,澳洲已經係
首先,藥劑師憑乜challenge 醫生既prescription? 佢冇醫科專業,又冇臨床診斷,學你咁做鍵盤戰士?
執小d藥 診所姑娘做小d仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞