(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
病到死死下重要去兩個地方排兩次好好玩?重未計帶住傳染病搭多兩程車嘅傳播風險
藥房係靠咁賺錢本身佢唔收診金
而家處方藥佔少數都係因為無醫藥分家
其實醫生開brand藥 本身profit margin都低過generic好多
其實要賺都賺到

我寫藥單如果specify 邊隻牌子
藥劑師係唔可以俾其他

而藥廠可以同醫生打交道,令佢地寫呢隻藥
同樣地藥廠都俾咗唔少飯局/ sponsor 俾藥房
所以唔好講到藥劑師係天使啦
係, 最重要係引入競爭,
雖然大部人都係去番 你睇間診所/醫療中心間藥房, 但都唔會咁貴,
同埋醫生都無咩必要開多藥你 (假設你無保險)
上面美國就有單新聞 係醫生開錯瑪菲俾病人 但最後係藥房受罰 你可以拉上去睇吓
仲有點解唔會錯過時機?
無需要,你拎住藥單去邊配都可以
同埋,建議唔好用傷風感冒既角度去睇件事
老實講傷風感冒分別唔會好大
都係成本低單價又低既基本藥
根本都唔係討論重點
只係偏偏好多人最常接觸醫生係因為呢啲原因啫
我有睇佢有講呢點
但係到時就會有另一樣貪嘅問題衍生出嚟㗎啦
唔通你覺得藥房同藥劑師會好人得過醫生?
大家咪又係人打份工為份糧
證明你上面講嘅嘢 醫生係有能力做到
咁點解唔可以challenge?
人性有弱點
制度就係為咗克服人性弱點而設計出嚟

如果你聽過三權分立
你應該明白互相制衡嘅制度
比較能夠防止濫用權力
咁果隻藥都係醫生揀,藥劑師淨係check dosage 同contraindications
大部分用藥都唔會因為一兩篇RCT 決定掛,就算真係evidence 好少,九成醫生都唔會搏去違反現有evidence
果位巴打提出嘅前提係
1 條prescription 現有guidelines 係cover 唔到
2 prescription 對病人係有好處
3 pharmacist 覺得條prescription 唔安全,就算醫生係認頭開,佢地都唔會批
唔郁到佢地?
郁到92%醫生連診症、手術唔做都要罷工反對醫藥分家
最簡單,叫醫管局響各門診開埋
社區藥房賺埋一份錢
講明政府無補貼
有競爭自然唔會太貴
你解釋咗點解咁多醫生「流失」去私家

醫藥分家後
私家醫生塊餅細咗
公立醫院醫生「流失」去私家嘅誘因會細咗
公立醫院更容易留人
係可以改善公私人手比例問題
條友真心有料 打得贏
如果醫生開咩藥同醫生利潤有關
係會有利益衝突
三權分立就係為咗互相制衡而設立
就算人性醜惡
都要盡力用制度克服
同埋咪撚偷換概念啦
Physiologist淨係教physiology嗰part
只係一啲basic pre-clin嘅嘢
咁佢梗係冇醫生嘅專業同能力
而家係講緊醫生教藥劑師用藥
講緊唔同specialty嘅medication
咁點解冇藥劑師嘅專業?
唔知邊個先冇讀過大學
由醫藥分家講到去開放左診斷權同轉介權咁無左呢兩樣野嘅人仲叫唔叫做醫生?
因為藥劑師冇權選擇賣邊一隻藥

醫生開咩藥一樣搵咁多錢
咁病人身體狀況就會係開藥唯一考量
咁藥房把關唔好係藥房問題啵,咁醫生咪仲安全囉,咁分咗家藥劑師責任係重咗
會錯過咩最佳治療時機?如果藥劑師反對,咁果樣野係咪最佳治療先?同埋時機,好視乎係咩病同延咗幾耐
醫生靠clinical experience 去overdose 一隻藥,如果十間藥劑師都唔批,會唔會係個醫生錯
咁係因為你睇咗咁多年所以識用咩藥 知道啲藥大約幾錢
如果係一般大眾喺分家之後去搵藥劑師 俾佢行足幾條街格價 個病人都有機會因為合謀定價而買到貴藥

我只係想講 醫藥分家唔係萬能藥
以前會發生嘅嘢 分完仍然係有機會存在
唔好諗到咁完美
仲嘈緊 呢個POST唔知會嘈幾耐
呢個TOPIC講左應該講半個世紀都解決唔到
大佬,病到hihi
睇完醫生,真係唔想行多唔知街口先拎藥囉

同埋外國做法係點?既然藥劑決定唔到食咩廠藥,咁去到先無果隻藥,又要唔知行去邊搵到有?有冇系統去處理?
專業行業同學者都未分得清
你連基本大專學術概念,基本社會運作概念都唔識,學人話人偷換概念
只有cctoy至會贊成醫藥分家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞