(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
佢咁鍾意用staquis做例
就舉個例,既然醫生依家都食唔到藥嗰份錢,咁佢係都唔開staquis,而又學佢所講,全部alternative下晒架,咁市民係咪企晒喺度先?藥劑師係咪食風先?

起個底
樓主仇醫生仇到出晒面
而家好多公司一日SL都唔使醫生紙添
照道理呢堆人應該好大誘因去搵藥劑師配藥

但係結果都係就係搵醫生睇平貴爭100幾十都唔係考慮

唔好同我講窮嗰啲,嗰啲去公立普通科根本唔受影響
咁藥房仲可唔可以隨便賣藥比你
所以我咪話分唔分無乜分別
佢既assumption係醫生開staquis會比開protopic賺多啲錢
而唔係純粹因為clinical judgement
醫藥分家supposed係處理到呢個所謂利益問題
我明
但係藥嗰part錢醫生都賺唔到,佢冇必要幫藥劑師嘅啫
係喎 比兩倍錢
有錢睇病 但輕症唔捨得醫
我唔明點解個藥劑師唔會因為同一個原因俾返賺多啲嗰隻俾你
多數人有員工醫保幾十蚊睇醫生ga
配藥佬同藥劑師兩樣野
真係以為醫生好勁?都係英文點解唔識睇
大把醫生除咗自己果科嘅藥之外,其他野唔記得晒
你會打電話問姑娘,叫佢預測一陣睇完醫生會開Staquis定Protopic俾我?
所以人性根本就係醜惡嘅
權喺邊度,貪就會喺邊度
所以樓主開咁多post打咁多長文都係嘥氣多餘
乖乖地執藥啦
醫生唔會賺唔到錢,診金照加返就得其實燈油火蠟人工租金嗰啲嘢都係fixed cost,佢嗰啲嘢要圍皮都係要加番價
問診金可以問埋一陣睇完醫生會開Staquis定Protopic俾我?
如果賺到 而家都賺緊啦
藥房不嬲可以合法開Part 1 非schedule 3 Abx DD 藥 ,part 2藥,non poison藥
種類都唔少

反而處方藥量佔少數
唔會真係賺好多
醫生開乜佢就要比乜佢配藥無得揀配一隻唔同嘅藥
點解你咁堅持醫生開藥係因為賺錢而唔係因為藥效如果有效啲點解唔開嗰隻

仲要皮膚藥呢啲都係可能要試吓藥先知
咁分黎有咩用⋯⋯⋯
一樣又係醫生話哂事
Protopic我有效喎我睇咗好多年嫁啦
其實係 大家都企硬400蚊唔包藥 同400蚊包藥咁解
話人cosplay之前自己去濕疹post睇睇啦
醫生最賺錢一定係診金 + 手術
起碼佔8成收入

其次係named patient drug
冇註冊藥要醫生簽名先入到口

呢兩樣野有分家都唔郁到佢地
你估正係睇英文咩
例如有啲藥就算上埋1st Tier journal
個RCT講到天花龍鳳
都可能好多古惑嘢
有經驗先睇得出

正如上年呢到講超導體講到幾勁幾勁又有paper support
未又係一堆英文
我同呢到啲師兄講啲paper點點點有問題呢到一班以為自己識英文就睇得明嘅未不停屌返我哋
讀障? 樓主有講埋依點啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞