(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
有23條就唔會有人病㗎啦
both
主要係反駁藥房合謀定價賣貴藥唔成立
因為有競爭
到時醫生賺盡 藥房又賺盡
到頭黎 醫藥分家受害者又係市民
主要係反駁藥房合謀定價賣貴藥唔成立
因為有競爭
香港一直以來行唔到都係因為醫生反對
行咗醫藥分家佢哋就冇得再用貴100倍價錢賣藥畀病人
仲未計藥廠佣金

另外就係會養成病人自己買藥呢個習慣
原本傷風感冒小小事都走去睇醫生嘅客源好大機會流失

講到尾都係驚賺少咗
病人權益從來都唔係香港醫生考慮之列
主要係反駁醫藥分家後藥房合謀定價賣貴藥唔成立
因為售價定價主要睇供求
你答左我先
到時醫藥分家
醫生照而家既收費 但唔比藥 要比多筆錢去藥房買藥
你咪又係企撚左係度
咁你個樽都喺到㗎
上次我咁樣駁過佢
佢唔回過幾日又開新post
藥房有競爭,唔會賣貴藥。
私家醫生一街都係,但又會賣貴藥。

真係天才的理論。
事實係藥劑師開始飽和, 叫價不升反跌, 每年幾多英國pharm返嚟考牌,考完連屈臣氏萬寧街房都唔請
所以要爭取結構性利益
因為小事而睇醫生果d 一係為假紙 一係醫療券 一係保險包同醫藥分家有咩直接關係
本身小事果d都係照去藥房買otc架啦
照你咁講
韓國班醫生就算擴收學額
都一樣可以「賺盡」
點解要罷工反對?
條友連專科醫生同普通GP都未識分
就成日講外國點點點所以香港都要跟
我都睇到一頭煙
開藥同配藥有咩分別,唔通病人事鳩彈拎張藥單去比藥劑執?

樓主係咪想藥劑拎埋個診斷權,開埋藥呀依家一堆醫生處方藥冇醫生紙,都唔會賣到
所以應該叫老細唔使員工交假紙咁樣除時少一半街症
同埋應該教育香港人小病就去藥房買藥 慳返啲錢
咁樣先係幫到香港人 而唔係乜尻醫藥分家
喂傻鳩
上個post 你敗走笠水wor
btw 乜原來你唔知睇私家係拆開兩條數
Consultation 還consultation
medication 還medication
兩舊錢黎㗎喎
上個post仲話自己做醫療行業
咁簡單都唔知?你pca 定ea 係度扮自己rn/ mo呀?
乖 返去換片倒鴨仔啦
唔好話medical staff啦
你做patient 自己睇張receipt 都知啦
定係你係窮L要捱公立

唔好同我講其他乜乜柒柒 顧左右而言他
我單純駁你「醫生照宜家收費」尼句姐
咩叫一樣野咩叫唔係一樣野

立法之後執法之後判案,都係完整過程黎,但三權合作可以好快,但會造成極權嘅成本,個成本大到危害到社會發展(權貴搞掂左集三權一身嘅人,就可以欲所欲為),唔好三權合作,我淨係執法同司法合作都仆街,所有我拉嘅人都可以入罪

去到醫同藥嘅問題,醫生開嘅處方,你話有咩根據?都係醫生嘅專業判斷,中間無左制衡,個醫生想hea啲,就勁開抗生素;想搵錢就開第款不必要嘅藥,邊個可以say no?

Manual work,係第啲行業會用4eyes check,醫藥分家正正可以減低manual work嘅失誤tim,我諗無人咁on9同一個病睇兩次醫生?
我記得前排有套戲係美國隊長做間藥廠,求其搵條sale妹貪佢把口叻周圍搵醫生sale藥,分佣齊齊賺

最尾話隻藥本身有問題搞到d人出事 條女良心發現先爆佢公司大鑊
醫藥分家點樣多咗競爭丫 咪又係要睇轉醫生再去買藥 你只係增加多個step 食多浸香港人啲錢 而唔係畀多個option出嚟

除非你話pharmacist可以做埋基本diagnosis 出埋假紙啦 但係咁同平時大部分GP有咩分別
佢所謂既"配藥權",係硬性要求,就算有醫生紙,都要另外搵藥劑師配藥。係一樣(喺香港)無中生有既野。
所以三權分立
係三個特權階級?

北韓獨裁者同美國三權最高負責人係一樣嘅?

醫藥分左家,就係兩個「特權」?
你講得出而句野,我都真係笑到斷氣
其實依家都有
醫生寫refer去出邊d合作既ptot, medical imaging

作為病人,病撚左會唔會再自己晒時間google格價應該得連登仔會,9成病人都唔會
韓國你post番韓國d 新聞啦傻閪 有幾多整容外科又唔講
笠你老母落condom咩
醫生將藥錢計埋落診金到 變相加價呀 傻鳩
你計好你果堆 軍醫未呀
每年果幾百個所謂軍醫係邊度變出黎呀 包唔包埋係每年 3000個入面啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞