(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
‘喺醫藥分家既美國加拿大,都係唔會有藥劑師可以挑戰醫生’

唔好咁無知得唔得,早幾年喺美國d醫生亂咁開嗎啡類比人去藥房配,食死好多人,最後搞到大部分連鎖藥房都要賠好撚錢,因為藥劑師失職冇做好把關

之後當d醫生再亂咁開DD,藥劑師係會直接屌鳩d醫生叫佢地轉藥。藥劑師嘅作用就係睇住你班友唔好亂嚟

層主你成世係香港做井底之蛙唔緊要,但唔好衝出來7

Source: https://news.mingpao.com/pns/國際/article/20211125/s00014/1637777569542/助長鴉片類濫藥-美三大連鎖藥房明春定罰款
一貫作風
全部醫療人員都係垃圾呀四,得醫生先讀過書識睇症
呀傻豬豬,堂堂大醫生喺明面賺你配藥嗰少少錢?

佢攞住個處方權,邊個藥廠俾着數佢,佢就處方多啲嗰隻藥,已經肥到着唔到襪,你去邊度配? who cares?
咁藥劑師仲可以為病人帶嚟乜嘢好處?
現實咪又係一齊夾埋開藥配藥
eg 睇醫生食口服a酸 最平都要收1000蚊 1-2個月藥
https://www.lowe99.com/shop/口服a酸-isotroin-20mg/ 上網買都要$13一粒

印度佬賣緊$1粒
https://m.indiamart.com/proddetail/isotretinoin-capsules-7435951255.html
醫生食水真係好撚深
當然 到時有醫藥分家 可能藥房都會食一浸水 不過應該冇咁狼死
乜你咁柒,自己post link 出黎證明我講既野?

乜美國唔係醫藥分家咩?點解仲會咁既?點解既點解既?
過咗patent 嘅藥有唔同廠出,咁係醫生係配方藥物,廠就藥劑師揀?咁咪又藥劑師有主導權?香港計來來去去都係傷風感冒。
唔識就收檔啦
邊個話challenge唔到,自己FF可以答人死開?
講美國加拿大咁叻咪自己配埋,但又配唔到喎,藥劑師唔出你咬佢食?
理論上係make sure 隻藥冇配錯
大家爭論既點都係有醫藥分家未必會買藥平咗
我認為香港醫生權力過大, 將配藥權分番出黎, 令到權力無咁大, 已經係對社會同整體市民有得益
on 9 仔,成街都係藥房,仲未記唐人街嗰啲乜撚藥都配既有牌灰店,你同我講把關?

你住撚過美加未??
點解你會有咁既幻想
食下schiz 藥啦
醫生憑乜challenge 藥劑師既dispensing? 佢冇藥劑師專業,又冇藥物判斷,學你咁做鍵盤戰士?
情況一:開冇咁適合嘅藥
A藥最適合病人
但係開B藥會賺更多
於是醫生會有金錢誘因去開B藥畀病人食

其實大把藥廠暗掗底有畀佣醫生
可以參考Prudue Pharma oxycodon單嘢
有醫藥分家都搞唔掂
咁樣會唔會有機會變咗多一個部份需要俾人賺錢?
例如
醫生加配藥 一個package 既服務收$300
如果醫藥分家
醫生收$200,藥房收$200

香港最貴嗰樣嘢係租金,開多一part多個人搵食租鋪大家都要利潤。
唔好忘記藥房嗰一part都係人,佢都可以唔入冇乜利潤嘅藥,到時如果你買佢咪話冇。
到時你都病到瘟瘟沌沌,都仲要出去格價搵平藥。
上身又唔係你,你咪逐檔搵
你要opioid都可以逐檔醫生搵
你同我講醫生把關?
我幾時話佢會challenge dispensing? 你文盲?

仲有,乜撚野叫dispensing decision? 乜配藥有involve 主觀決定既咩? 有乜野要challenge?
我諗我明佢地諗既情況係點啦
即係假設醫生開左一堆處方藥俾你
分家之後 去到藥房執藥 個藥劑師可以唔跟單執俾你
可以介紹你買d副廠但同樣效果既藥仲要唔洗處方都賣得
咁咪平左囉
本身睇GP $250 連3日藥 + 病假紙

醫藥分家後: $250 連病假紙 + $200 藥費比藥劑/藥房賺
其實有幾多發達國家無醫藥分家? 如果原本醫生開埋藥嘅制度比好, 點解無民主國家改返轉頭 ?
乜撚都唔識就收檔啦傻閪
問問問
其實8 成人都係要埋病假紙
搞咁多野咪又係為自己
跟本就冇見過有人投訴250 連3日藥有問題
文盲,我有講個醫生係道德撚咩? 由頭到尾都話醫生係收藥廠水

不過以為醫藥分家可以解決到呢個問題就係幼稚
分左家,藥師可以改藥單用同藥效既b藥去取代a藥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞