(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
咁非硬性分家點都好過硬性同醫生買至少診金、藥錢分返開

香港周街藥房,搵護士拎藥俾我仲貴過藥劑師,得啖笑
我都唔理解
樓主所講嘅嘢就算分完家之後都可以發生 只係個角色由醫生變咗做藥劑師
只係1

234冇講過

藥劑師係可以搵到醫生confirm
而理解到超標原因 亦都有註解

但係風險冇變過
你都係得選擇相信醫生定係避免風險?
宜家睇醫生,都可以唔要藥
叫醫生寫紙俾你出去買
有時候有 d 藥佢無,佢都會寫

我就未見過會平左
好撚同意

仲要香港勁少藥劑師得二千幾個普通醫生有8000個醫生

咁即係話醫生供應多啲,醫生競爭大啲咁先平啲喎

咁嘅推論分家仲貴咗
其實呢個先係重點
樓豬搞緊笑姐
屌唔通分家啲燈油火蠟舖租人工會平左咩

最後咪又係收返一樣錢,仲好啲佢唔使俾藥

隨時有啲醫生同個藥劑師夾開埋隔離食你夾棍
可能樓主同堆個個星期出post話醫藥分家係IVE仔
IVE新開藥劑嘛
所以成日嘈話要醫藥分家
其實今天你傷風感冒都可以直接去藥房開藥
高級文憑都走嚟開藥?我屌佢老母縮開啦
估唔到要同藥劑師解釋返咩叫醫藥分家
關咩事 講緊大部分國家既醫藥分家唔俾診所直接賣藥wor你又話可以 點知係只限d山卡啦無藥房既地方先俾
如果你話分左家之後我都可以直接同所有診所買藥 咁就話姐
有人強制你自己只可以去一間藥房買?

輝瑞搵胡杏兒代言staquis嗰時,Protopic就收埋

藥房就減價買到
咁咪又係返去責任問題到
咁要睇你點set條line lor
e.g 藥劑師個責任係超標時要同醫生確認清楚得唔得?
條rule都未寫點知…
IVE 藥房仔 挑機 專科金刀星球人開撚錯藥 !!!

諗吓都覺得勵志 拍出<配藥風雲>都仲得

"等我話你知乜野係配藥既極致"
你咁撚鐘意APN 點解唔叫自己做wound APN或者wound NP
未寫 但係有好多外國嘅例子說明

分家之後製造咗一群得唔到應有照顧嘅群組出嚟
唔俾診所同藥房競爭賣藥,然後同我講有競爭有幾好 
老老實實 想分家都可以 但前提係可以俾我揀直接同診所買 或者自己配 然後到開放俾藥房入多d平替既副廠藥 咁先真係做到個效果
依家有人嫌硬性分家要搵藥房又剩呀嘛,咁咪行非硬性囉,點都好過依家診金連藥,你冇得揀啦?

非硬性,你至少要分開診金、藥錢,我有得揀邊度配
你估到時分家藥廠sales唔識處理咩

最後咪又係推同一堆藥
想知醫藥分家有咩唔好處?
咪講緊你無得揀...一定要藥房配
真係非硬性既話要係市區都可以同診所買先叫有得揀
而家點會冇得揀,咁撚多醫生有平有貴

點樣確保最後嘅結局係診金平咗而唔係診金照舊仲要加藥錢因為一個人工作變咗兩個人做
今日你喺香港都得架

你絕對可以同個醫生講,淨係要藥單,唔要藥,叫佢扣番啲錢。跟住走去藥房配藥架。

講到藥劑師既服務咁有用,咪等市場決定囉。如果真係咁正,萬寧屈臣氏都可以開個專幫人配prescription drug 既counter,仲標榜有藥劑師"double check" 添,幾咁正。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞