(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
仲要行多轉
如果其他藥房加價,咁我點解要去其他藥房買?我直接幫襯返診所咪得
澳洲呢度做得好啲,
藥劑會問你介唔介意用副廠,
平啲。
你唔ok咪俾貴啲用正廠藥囉。
醫藥分家嘛
分左家 診所冇藥劑師點比藥你啊
不過又係正因為咁多錢,先可以政治話語權更加嚴重,霸權更加大
分家既意思就係診所唔再俾賣藥
喺香港實會噤
法官有一票

你都有一票

跟住?

議員就習要法官endorsed?
定係提名?

Tbh, 我真係好想知你邊到讀書,比我開下眼界?
醫院有藥房,診所都可以有,你覺得佢貴你可以出去配,但凌晨應該要焗住食,而香港醫生d字比起中國水畫字有過之而無不及,到時
美國冇事唔好病
咁我想問吓一個問題

其實好多病 需要好多檢查 觀察去推測病因

又或者拎我一個朋友嘅例子

佢食嘅鏢靶藥強度係普通病人嘅幾倍 有好多副作用

但同時都係咁大劑量先對佢病情有幫助

但藥劑師都只可以透過醫生所寫嘅紀錄去判斷

而唔係好似醫生咁睇好多儀器數據 X光片 加上醫療知識

咁藥劑師係咪真係有資格去判斷到嗰個病人唔適合依個劑量?

唔通藥劑師覺得藥強度太大拒絕開藥

因此病人錯過咗最佳治療時機

咁責任應該係邊個到?
喺香港周街都藥房,
有個R字,萬寧屈臣氏。
好難再開㗎啦。
但係就算醫藥分家
如果sale用其他方式回佣/吸引醫生開多啲藥
反正啲藥有注冊
你去邊間買藥廠都係賺多左
其實藥廠都有請藥劑師食好西
曬氣啦,藥劑師未一樣會同d醫生圍威喂,利益輸送
但如果佢唔去附近,咁啲回佣點計?
成日有d短裙妹豬去醫院sell product
大包圍架姐 通常d診所會固定同某d廠拎藥 咁藥房咪又會同佢地拎
你間中都會見d藥廠sales去搵d醫生見面
最多到時咪搵埋藥房見面架姐
同埋真係做醫藥分家 都唔會呀豬呀狗藥房都可以配架啦
到時就會逐間發牌 有注冊藥劑師既藥房先有得做
呢d好做呀d客固定 又唔洗點sell都爆數
月薪都成4-50k出街見一見 見完就收工
而家好似係話存疑就打返比個醫生問下
個開藥權係醫生到
上面有講到,有時醫生跟症狀開藥
不過症狀可能係藥嘅副作用
呢啲有人睇下都好
所以你當多個人多對眼

幾人會死就係急症就入醫院啦…
大部份的國家或地區都是採用「非硬性 的分家」方法,即是說病人有權利選擇從醫生或從藥劑師購藥
再繼續講下

如果你係藥劑師嘅話

你覺得繼續根據醫生指示配藥有風險

萬一病人食咗之後有事就係自己責任
但係醫生又係根據好多因素之下先開藥

你會選擇百分百相信個醫生take咗個風險

定係穩陣啲為咗自己份工而拒絕呢?

因為醫生開藥係可以有好多數據支持 病人嘅任何血壓 心跳數 超聲波乜乜乜

但係藥劑師佢只可以根據醫生嘅指示

如果都係相信嘅話 咁分家有咩意思?

如果唔相信嘅話 導致病人錯過咗治療嘅時機 又係邊個責任?
大部份的國家或地區都是採用「非硬性 的分家」方法,即是說病人有權利選擇從醫生或從藥劑師購藥
覆錯人 再繼續講下

如果你係藥劑師嘅話

你覺得繼續根據醫生指示配藥有風險

萬一病人食咗之後有事就係自己責任
但係醫生又係根據好多因素之下先開藥

你會選擇百分百相信個醫生take咗個風險

定係穩陣啲為咗自己份工而拒絕呢?

因為醫生開藥係可以有好多數據支持 病人嘅任何血壓 心跳數 超聲波乜乜乜

但係藥劑師佢只可以根據醫生嘅指示

如果都係相信嘅話 咁分家有咩意思?

如果唔相信嘅話 導致病人錯過咗治療嘅時機 又係邊個責任?
同埋唔一定係死

好似抑鬱咁 就係一個好多病人都要食超標藥物嘅病

病情發作嘅時候無藥 或者冇定期食藥

對佢地嚟講都會多咗好多不必要嘅痛苦

唔係話急症就講曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞