(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
cctoys
藥劑師只可以根據醫生指示依個assumption係點得黎?
覺得有問題咪clarify囉
咁個醫生開藥都要有reference
大家傾過睇過之後再有decision 結果可以係減dose轉藥
唔係醫生開咩藥 藥房就照跟
如果係100%照跟 醫藥分家係無意義
憑咩challenge
就憑醫生都係人 係人都有機會做錯野就夠啦
有多個人睇會有咩害?
都係嗰句,咁條數點計?個醫生每次開完藥keep單跟住寄俾藥廠呀?
然後藥廠計完回佣,再搞講座以人工形式俾返個醫生?

你估下如果咁搞法,老廉查唔查你?
一般長期病都有guideline follow
根據唔同conditions
有1st line 2nd line treatment
唔係,而係例如話間保險公司寫明,去邊啲藥房有優惠咁,然後間藥房其實係保險公司友系企業旗下嘅

你聽到呢道應該會覺得冇問題?仲有優惠幾好吖
問題就係,啲人如果無買醫療保險嘅話,買藥就會貴到cls

而呢個exactly就係北美兩國嘅問題
https://www.fiercepharma.com/marketing/more-money-more-prescriptions

While smaller incentives were included in the totals, the study found the main forms of payment were consulting and speaker fees, travel and hotel expenses, and dining out. In some cases, the incentives were actually enough to be the main source of a physician’s income, according to the report, which reviewed results from 36 studies.

至於藥廠點知嗰個醫生有冇開,我唔清楚
但個study result就係有correlation
既?
smaller incentives

咪已經講咗個結果
當然你好難話完全阻止,但係少咗動力已經夠啦
好多病guidelines都係一個class
Depression咁樣,first line都係SSRI,但SSRI本身都好多款
我相信係有減少到,但係美國呢個本身好複雜嘅 healthcare system好難令我相信每一步醫生嘅判斷究竟係咪佢認為對我最好

香港都係啦

唯一我會比較相信嘅係歐洲嗰套
歐洲嗰套係點?
美國嗰套我覺得個好處係藥廠多啲incentive研發藥物,但就貴到痴線
無保險嘅話,基本上隨時破產
你完全係本末倒置
好似好多地方都係咁,去到藥房,藥劑師仲會問你想唔想要成份一樣但係平啲嘅藥
有universal healthcare,限制到藥物價錢,因為係國家同藥廠斟點樣定價
而且係會鼓勵prescribe generic多過 branded
英國咁樣 - 藥房派藥係cover藥價,然後NHS再按dispensing item數量畀錢藥房,每樣£1 (我個人覺得都幾少下。。。)

美國呢啲privatised晒,唔會收得返,有生之年我覺得都唔會見到有universal healthcare嘅一日

悲慘嘅係明明有病唔係嗰個人嘅選擇

所以點解藥廠點都想食美國個market,係因為美國塊餅一食到真係賺到笑
咁怪唔得永遠啲新藥都係美國整先
我食緊隻藥,保險同我講cover branded唔cover generic
傻嘅都知發生咩事,但我唔通真係為呢啲同我銀包作對咩
我上面就係講呢個問題
啲藥廠藥房同保險勾結
不過唔分家嘅話,就變咗醫生藥廠歐吉,仲大鑊啲咁解
唔係所有病都急
咁唔係所有病都需要睇醫生同食藥添
藥廠保險冇辦法啦,老實政府好難插手
再講,美國官商勾結本身嚴重,亦都冇可能干預
咁樣唔算壟斷咩?
事實的確係咁

但係政府好少會查呢啲,所以算係bug
但總算叫做好過醫生拎埋配藥權咁解
叫做多樣嘢病人可以控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞