(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
到時藥劑師可以炒貴隻藥, 奇貨可居. 病人的支出唔會因為醫藥分家而減少. 隨時多左人抽油水而貴左.

食水深唔會因為有競爭而消失. 油價都係齊齊加. 車租領展加完其他人跟住加. 只係窮人先覺得商人會為左你地市民去鬥平.
依家唔分家你都可以咁做架....
樓下商場都兩間藥房,街鋪又有一間,香港地擔心冇藥房得啖笑

何況診所內部都可以有藥房,方便懶人
你有冇試過同診所講,我唔使你俾藥,你扣番藥錢,我攞張醫生紙自己出去配。
staquis喺藥房買平過醫生幾百蚊
都唔知講想香港分家既人蠢定過份理想
香港成本最高就係人工同租,分左家你睇醫生同配藥就要幫兩個party去分擔佢地既成本
我有同過佢講唔使比藥,
但佢地就係咁喺度講話自己啲藥好靚,
出邊買唔到,係咁chur我

我嗰時又未喺香港拎到牌(就算拎到都講唔到咩)

但搵過兩個醫生,兩個醫生都係咁講,
最後都係焗住拎佢哋啲藥睇咗差唔多半年

好彩返嚟香港之後唔係好耐已經斷咗尾
如果唔係條數貴到din
咁醫藥分家左有乜分別?

佢都係只會開佢話靚(即係貴)嗰隻藥俾你。
情況一:開冇咁適合嘅藥
A藥最適合病人
但係開B藥會賺更多
於是醫生會有金錢誘因去開B藥畀病人食

意思係醫藥分家之後﹐配劑師會幫病人配隻更好嘅藥?? 但用邊隻藥唔係醫生決定咩?? 定係你意思係配劑師嘅能力只做到配同藥名但唔同牌子(假設醫生開paracetamol﹐藥劑師考量配「幸福」或者「必理痛」)嘅藥佢病人?
香港買staquis喺藥房買平過醫生幾百蚊

同醫生買仲要每次俾診金
其實啲藥都係差唔多,
個藥廠名唔同,但係實際上都係嗰啲嘢

喺我以前住嗰度
我會一買就拎到成盒好似30粒 200幾蚊港紙+ 800蚊診症費(一個到一個半月睇一次)

喺呢度,
通常兩個禮拜睇一次,每次開12粒,
2000蚊一次

我淨係feel到個環境好唔同
冇諗過睇醫生咁掠水
我係問,如果香港有醫藥分家,有乜野可以迫使醫生開隻平啲既副廠藥俾你?
診金真係好貴
香港藥房啲protopic因應staquis推出已經減價,醫生仲賣緊原價
唔會 最多平左既位係2間唔同藥房
可能其中一間會賣平d咁解
以前既澳洲醫生會開A藥(正廠)唔開B藥(副廠)俾你

因為正廠啱啱請左佢去開party,搵左兩隻sales 雞招呼佢。

正廠藥藥效同副廠一尻樣,但貴一倍。

澳洲藥劑佬可以亦都經常會challenge 醫生開正廠藥,比唔同副廠藥比客簡,當然客人可以堅持用番正廠藥。

你有冇攞過幾百粒既散裝撲熱息痛?你知唔知平過必理痛幾多?
當就醫生開咗張藥方(假設上面有paracetamol)
除咗樓主提及藥物之間相沖嘅問題外﹐如果本身藥方都寫定用邊隻藥﹐咁藥劑師喺醫藥分家情況下仲可以為病人帶嚟乜嘢好處? 定係純粹幫病人揀邊隻牌子出嘅藥?

利申 學嘢﹐唔係挑機
未遇過呢個問題
因為我以前住嗰度啲藥多數平
但我嗰邊啲醫生通常好好,
可能因為town 仔,
所以應該都唔會點屈人買貴藥

要睇吓其他國家點解決
其實分唔分家 係香港都係一樣斂財

樓主嗰2個情況根本多餘
斷診嘅係醫生
藥劑師可以點樣challenge 醫生個判斷

藥劑師自行加減藥物造成嘅後果又邊個負責?
patent drug 同generic drug 係兩隻唔同註冊既藥,醫生開一隻,藥劑師絕對冇權配另一隻。
醫藥分家係唔畀醫生配藥權賣藥賺錢,只可以出處方
仲有賣病假紙
成個市場都反智
甘你老母,系你老母
一樣斂財,點解香港staquis喺藥房買可以平過醫生幾百蚊?

你繼續吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞