(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
唔能夠類比喎

立法,司法同執法係3種完全唔同嘅野,當然要分立好啲嗎

但依家講緊醫生決定病人食1g paracetamol → 病人用口左粒藥,其實係一個完整過程。問題中間細節位例如用邊款paracetamol, 去邊配藥,用幾錢先至值得討論要唔要醫藥分家咋喎。
無知真係好可怕,你老母見生咗舊叉燒喺咁出嚟柒真係深感安慰
人哋有牌,有duty of care,然後你屈到人呢堆嘢係零
你真係柒撚過街邊瀨屎隻狗
爭取咗起碼40年
不過受到醫生強烈打壓反對
次次都不了了之

醫生要出信俾立法會反對醫藥分家
你就知道點解唔成功

香港幾十年前已經有人話要醫藥分家
「醫藥分家」概念早於1979年提出,政府更於1980年成立工作小組研究「醫藥分家」及藥劑業事宜。1982年,小組發表報告,建議當局在處方和配發藥物方面維持現狀。1995年,立法局(立法會前身)曾討論此議題。

2005年發生私家醫生錯配藥物事件,醫務委員會及醫學會設相關工作小組,檢討私家診所配發藥物工作及方法。

當時的立法會討論提及公立醫院、診所和私家醫院多年來一直實行「醫藥分家」,私家診所醫生則可以配發藥物或開處方予病人到社區藥房購買。

若然在私家診所實行「醫藥分家」,可鼓勵醫生分配更多時間在診病上,而藥房藥劑師能防止配藥失誤,為病人提供較佳保障。

知唔知後來醫生點樣打壓醫藥分家?
睇下當年醫生團體點樣寫信去立法會反對醫藥分家就知
題外話,醫藥分家牽涉私家醫生50-70%利潤
究竟利益係咪反對原因,交俾大家判斷

呢份係香港公立醫院、衛生署及大學醫生協會Hong Kong Public Hospitals (PHUDA) 提交立法會嘅文件
https://www.legco.gov.hk/yr04-05/chinese/panels/hs/papers/hs0628cb1-2270-1c-scan.pdf

節錄:

就「醫藥應否分家」一事,表面上看是利多於敝。似乎,有了藥劑師的雙重檢証,配藥出錯便會大大減少,但是事實卻未必如此。

「醫藥分家」應否實行,關鍵在於是否對市民有利。我們一群前線公營醫生,在此事上完全中立,從我們服務經驗判斷,「醫藥分家」現在是不宜實行。

第二,人哋 2006年「爭取醫藥分家大聯盟」都成立埋
其實都盡過力爭取
希望更多市民認知道
點解香港作為先進城市
個醫療制度點解收費同質素咁唔合理

香港藥學會、香港醫院藥劑師學會及香港執業藥劑師協會是代表全港 1500 名藥劑師的專業團體,於今天(2006 年 5 月 21 日)正式宣佈成立「爭取醫藥分家大聯盟」。

宣言全文:https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=c2hwaGsub3JnLmhrfG1haW58Z3g6N2UyOWYyZjkxZDE2MThiYw
講緊醫藥分家你衝出黎講wound nurse做乜呀
利益衝突係解決唔到,因為醫生可以照收藥廠錢開,而藥劑師係好難catch到,除非病人自己話有adverse events/冇效
其實藥劑師會唔會拎錯藥比你?到時出事點分邊個錯?
回應第三點,你呢度imply再唔係藥劑房有配藥權,直頭係有處方權同醫治權醫埋小病小痛喎關醫藥分家咩事?
藥劑師有責任
唔好理個白卡 條友成日想企過界 護士大過醫生
雖然佢係on9同off topic
但要解決醫生人手不足既問題 實行nurse clinic比起醫藥分家
應該更加直接
香港好似唔太可行?
私家分你仲有機會買d平藥
但公家分有用?
好似長期病患咁
只要係藥物名冊入邊
佢每隻藥收$15?
如果半年複診就$30一種藥
醫藥分家可以再平d?
條友真係唔識 而家藥房都處理到小病小痛啦
你頭暈身㷫去藥局同d mk仔講sign and symptom 佢都比到otc藥你去處理d小病小痛
所謂呢個point根本唔成立
公家分完繼續正常價
私家分完自己配平過而家
冇壞呀
開假紙嘅問題啫
醫管局講求效率同成本
點樣分工可以壓低成本、提升最佳服務
醫管局點會唔知?

私家醫生:你去藥房配藥你會俾貴咗、又唔方便

如果係真,不如公立醫院醫生配埋藥好冇?
咁仲夠人手同時間幫病人診斷?
其實香港醫療無非分4個種類:
1. 公營醫院
2. 公營門診
3. 私營醫院
4. 私營門診

1+2+3: 無可能實行(入左院點出去配藥)/無利益輸送(公院門診開貴藥比你,醫生一個仙都無多到)

係現時醫療嚴重集中係公營醫療之下,最後得返4係醫藥分家有可能幫到,都總有一部分嘅,但幫到未必好多
醫生: 睇傷風咳都搵十幾萬一個月
我點解要睇複雜case?
多個藥劑師搵食
又係玩鳩市民多,增加市民負擔
Pharm其實真係好易俾AI取代
唯一係法律問題可以拗邊個揹飛
佢哋覺得藥房仔同開藥房嗰啲係有良心又好人
啲藥會成本價賣又唔會亂開藥

其實樓主同有幾個account每星期都會loop講呢啲嘢
俾人駁完又開過post甚至開過個account
醫管局講成本同效率
你真係唔識扮識
建議佢去睇下醫院派淨/掉左幾多盒covid test kit先出聲
講成本笑大人把口
咪係 點都會有利益輸送
點造高?
藥房set得貴
你絕對有權去平啲嘅地方買

強制病人去某藥房買藥係違法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞