(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
真心求問
如果行咗醫藥分家之後
醫院開A藥嘅藥單比pt,去到藥房藥劑師唔同意 覺得要開B 藥。
咁最後pt 可以點?睇多次醫生問佢可唔可以開B 藥單?
講醫生壞話 準備俾班走狗圍屌
要攞返張單返去搵醫生
醫生改完
你攞返返去藥房
先唔講診斷權,你知唔知而家連視光師呢啲都冇轉介權你覺得合理
甘你老母
緊你老母
系你老母
爭取醫藥分家係為病人好
唔係為咗藥劑師爭錢

上面講咗咁耐你一下打沉人地
反而你俾啲藥劑師可以任申請醫療券就真係發啦 而家1$都冇

個效果非常即時

之前果全港得700個申請醫療劵既part 1視光師默默搵10幾萬一個月
爭取醫藥分家係為病人好
唔係為咗藥劑師賺錢

上面講咗咁耐你一下打沉人地
一星期抗生素未計診金已經$1000
唔係吹水既就開名啦
呢d你講貴唔俾走人都唔過份
美國咪一樣醫院夾到個價貴一貴,還掂保險比,跟住保險又越黎越貴,醫院,藥廠又同保險有利益輸送
尖沙咀商業大廈專科門診,我諗去過呢啲地方睇既,都見怪不怪啦?係淨藥費$1000,未計診金
講真,去得專科睇貴就預左,就算分家佢唔係藥到收你都係診金加返你
仲以為你講全科
AH所有野都係利字當頭
D醫生驚冇人彈生意比佢地 因為放左權就代表 第1水係比左AH班人食左先
之後AH班人睇完之後覺得冇野就彈走個病人 有事就轉介比相熟既醫生 咁個D冇同人合作既細醫生咪食哂屎

通常診所都係一條龍服務 轉介就連埋推介 再即場約埋
所以AH界別冇人可以突圍而出
醫生唔改?
起香港睇多次醫生又收多次錢?
最後都係醫生話事?
屌你老母原來你仲未撚明我講咩😅🙏🏻
係咪蠢撚到咁 唔該你擘大眼睇多次啦傻閪
醫生教用藥已經證明醫生做到你一開始講嘅嗰堆嘢
已經推翻咗你話憑乜challenge嗰句
想問下diet edu對於med嘅知識有幾多?
咁唔同專科嘅medication, pharmacotherapy唔係藥劑師一定要學先配到藥咩?
係講緊佔嘅比重呀傻閪
估唔到咁簡單易明嘅道理都要畫公仔畫出腸
垃撚圾躝啦屌你老母
冇料做醫生都唔使咁樣眼紅人哋㗎
出到去咪比人笑柒你咁解
到時診金會加番唔好咁天真
藥物就唔會理利潤你係咪弱智
如果係直接影響生命嘅無得唔改啦,就算醫生唔改,藥劑師都要企硬唔俾

不過如果只係「可以更好」 嘅問題,醫生有權唔改
例如醫生開咗A 藥,但有B 藥可以做得更好,藥劑師向醫生提出,醫生可以唔理

所以現實係就算政府醫院有藥劑師睇藥單,佢地都係指出有真。危險性嘅問題。

有閒錢,有空閒嘅時候先可以做「可以更好」 嘅藥物問題。
「貴就預左」,咁又唔make sense 喎你咁講,同一盒藥係藥房賣$80,去到專科就賣成千蚊,你都覺得理所當然?咁已經代表市民已經合理化左醫生壟斷價格,果然係「肉隨砧板上」
不嬲睇完醫生你可以拎出去配
無綑綁式一定要係佢度配
你可以自己周街買Paracetamol
今天你都可以咁做直接去萬寧藥劑師配藥
不如你答返
點解個利益衝突唔係落左藥劑師度?
你話醫生會傾向賣d margin 高/有回佣ge 藥
咁藥劑師點解唔會?
你要唔信醫生 但你又搵佢睇病條命都可以交俾佢
死返入你老母個閪啦傻閪表情撚
比你老母重咩
你個課程係咪包埋藥劑個課程呀, 包埋咪拎埋個藥劑牌囉
攞唔到就收皮啦, 無料做藥劑師眼紅人哋
井底蛙無學識真係可憐, 你老母個臭閪因為你舊叉燒都日日畀人問候唔少
2024啦,配藥會用電子打印啦,你估中醫咩
Med school grad咗唔知幾多年
笑撚死原來medicine課程唔包藥劑
你咪繼續眼紅
成間醫院最撚廢就係pharm狗
講咁多咪又係收order做嘢
睇死你連medical field都冇資格入
喂 喺邊間院到做reception呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞