(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
講到咁撚高尚咪又係pharmacist想食多浸賺多啲
可能係歷史同文化問題
需要時間慢慢改變
醫管局唔講成本同效率?用最少的前線醫護處理最多病人,用最平嘅大陸藥,唔係成本同效率係咩
口罩咁
全部藥房一齊貴賣
你去邊到平買
醫藥分家可以有效改善公私醫生比例
公營醫療醫生短缺嘅問題得到改善

原因好簡單
醫生之所以反對醫藥分家
私家醫生50-70%嘅藥物銷售利潤不無關係
醫生去私家更輕鬆搵得更多
所以醫生咪「流失」去私家
呢個係病假紙問題
係打工仔傷風都要俾500-600睇私家醫生嘅原因
同時係普通科醫生主要收入來源

傷風感冒藥
藥房都有啦
隨時100都唔洗
有道理
樓主諗得太理想
如果食哂先出事呢?藥都食完
你覺得醫院藥房係一班執貨佬?
其實要貪污利益輸送, 有無分家都一樣,分左兩邊都買通就ok
咁又未至於,啲注射劑唔係執出黎既,係溝出黎既。
呢個係供求問題
香港唔夠醫生
所以天價醫療係一樣道理

醫生人工世界第一都係一樣原理

開放競爭
打壓壟斷
先係唯一正途
醫管局d成本控制真係亂咁黎 應使即慳 即慳即使
唔好睇到HA咁精打細算
你令私家醫生揾少左錢≠有效減少少咗公立醫生流失架喎
流失原因仲有公立工時高,資源少,病人多,醫藥分家唔會解決到呢啲問題
講開放競爭既話
你跟woundrn條傻鳩講nurse clinic仲有效過你醫藥分家一百倍
如果有藥房有大量足夠口罩貨源
平啲就可以搶生意
你估佢唔會做?
當時口罩供需不平衡所以貴咗

睇私家醫生咁貴
都係因為香港唔夠醫生

香港人均醫生同日韓比,真係差唔多?

醫務衛生局2021年資料有同日本比
日本比香港多25% 醫生
而你就話差唔多

畀埋引文你
香港醫生短缺的情況,充分反映於香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。 香港目前每1 000名人口有2.0名醫生,遠低於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3.0名)和澳洲(3.8名)。
source: https://www.healthbureau.gov.hk/cn/press_and_publications/otherinfo/210500_amendments_mro/index.html
你自己話處方權仍然喺醫生手,咁點開放?

唔好同我講"配藥權"。香港冇一樣野叫配藥權。冇一條法例規定你一定要喺醫生度買處方藥(但一定要醫生紙)。

你所想做既係人為制造一個叫"配藥權"既東西出黎俾啲藥劑師,咁先係人為制造壟斷。

可惜有啲人心水清,唔係俾你咁樣混淆視聽。
咁係應該增加醫生,同醫藥分家既關係係零。

Exactly
同埋醫藥分家點樣算係開放競爭
而家睇醫生 400蚊包3日藥
醫藥分家之後 醫生照收你400蚊
你咪又係企撚左係度 醫生個需求根本冇變過
唔係佢諗得理想,佢有ulterior motive,梗係講到天堂咁美好。
樓主一時話睇私家醫生貴係因為無醫藥分家,所以賺大量藥錢

一時又話係因為醫生太少,物以罕為貴,又貼link又剩

(當然可以both嘅)
睇傷風感冒、寫病假紙都賺幾十萬

點解仲要去公立捱苦?
正解 要處理醫生不足不如放權開nurse clinic
同醫藥分家根本冇關係
呢個本來就係佢哋應得
唔通乜柒都比醫畜賺晒就啱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞