(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
唔撚識答唔尻左
到時藥錢只會可以更貴,你食唔好搵醫生定賣藥果個?
好大機會醫生診斷加藥劑師配藥夾埋既費用會比依家醫生做晒更貴,睇醫生既價錢唔係供求咁簡單
算啦連登公屋仔 你expert 好專業咩
第二個國家唔敢講
黎到香港一定會
平時已經斤變兩 兩變錢咁劏客
咁多連登仔對藥房有期望真係好天真 已經忘記左香港人要賺到盡既本性
而家醫生賺到盡
到時醫生同藥房同時賺到盡
文盲,我有講個醫生係道德撚咩?
其實你有無腦
不如死返入你老母個閪,出嚟獻世我見到都登你老母可憐
醫生成日開錯dose喎大佬
Drug-drug interaction 又唔講
「睇住醫生唔好亂開藥」同埋「可以挑戰/修改醫生處方」係兩樣野喎。

再講你條新聞唔係正正證明醫藥分家後,醫生仍然點處方都得,藥劑師都吹佢唔漲,所以搞到食死人但到頭來係藥房被罰,而唔係醫生被罰?
俾人駁到體無完膚就發爛渣
佢地已經假設左醫生一定係呃錢
配藥一定係聖人
到時醫生開隻藥啱你多d,配藥果個為左食水深同藥廠回佣叫你轉藥呢d,唔知佢地諗唔到定覺得一定無可能發生
你咪又係出哂名上連登FF自己係醫生
不能
開錯dose 係藥劑師識睇既咩?

佢點知個病人食100 定50mg?
串你基本邏輯都無
叫發爛渣?
醫生收藥廠水呢個我都agree
私營醫療就話有利益問題
但公立醫院會有乜問題,醫生根本就唔洗睇d藥幾錢
醫院入咩藥都唔係醫生決定

同埋我當分左家,香港既藥房,所謂既藥劑師,點確保唔會因為藥房老版想賺多d而轉藥
唔好再刺激佢啦,佢發緊爛渣
正解,唔明白點解唔可以調轉個情況,樓主目的只係想提升藥劑師既地位
咁藥廠會唔會調轉走去同啲醫生夾埋
上面有條智障話有啲野叫"dispensing decision"
無得咁假設既
咁不如醫生課程讀埋復康治療, 咁病人睇醫生個package包埋術後調理, 唔駛再幫襯職業治療師復康治療, 價錢又可能會平D
我諗到時最common既情況最多係藥劑師俾多隻"平"d既副廠藥你揀 要邊隻你自己決定 但醫生收得大廠錢sell多d貴藥 藥劑師一樣可以收副廠錢 賣d平藥但效果唔一定比本身個隻好
最後都係小市民俾多個人撚姐
conflict of interest都唔識
係喎
要利益輸送的話
總之邊個有權決定 / 說服病人食咩藥
利益就會輸送俾佢架啦

而家就咁睇
分左家
就係醫生 + 藥劑兩者都有權去影響病人食既藥
咁只係藥廠成本高左啫
要賄賂多一班人
醫藥分家係解決結構性問題

你都唔會話3權分立就係就係假定法官係壞人所以唔比執法?

Separation of Duties係解決利益衝突嘅方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞