(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
兩件事有啲唔同

藥廠同醫生合作,醫生賺嘅,係mark up隻藥嗰part,而唔係回佣

但如果藥房同醫生合作,藥房係每個月現金俾醫生定點?咁做犯法咖喎
有邊個唔想賺多d

而家醫生賺哂全部錢又好合理咩?

佢哋主力賺診金手術費 果d先係天文數字

藥費只佔醫生一兩成收入 但都已經夠哂普通人食好住好

唔通喺喺呢度拗贏嗰啲連身維園阿伯
就會無啦啦又有分家咩
都係求其鳩噏咋嘛

就算有分家
都只會係香港醫生掌握手中既k型版既分家
香港醫生就係咁強大
之前藥劑師全行失業
d診所醫生 都只係會開d 3萬月薪既位‘接濟‘我地
真係多撚謝
專科坐底都收千二啦
收你一千良心價囉
再者我都知藥平,但無醫生診斷,你又點知食嗰隻藥呢
你睇完醫生梗係馬後炮話嗰啲藥平啦
咁幾好喎
明明佢地可以請mk 妹執藥

你有無工開關病人咩事
對病人嚟講安全方便快捷先係最重要
你要爭取醫藥分家都要由呢幾方面向佢哋解釋
點解值得俾多d 錢請一個藥劑師配藥

如果純粹為咗錢就算啦
當初揀錯職業咪怨自己囉
讀書包生仔嫁?
好你老母啦
申請俾人屌你呢啲契弟囉
成日都同你喺唔同post互屌
都好撚悶

你番去屌自己屎忽啦 乖乖
無知一問

醫藥分家 藥廠係咪都可以同醫生利益輸送? 例如如果個醫生開A藥藥單俾病人 A藥廠就分利潤俾個醫生 即使病人唔係直接同醫生買藥 佢攞張藥單去配藥都係俾A藥佢

爬文上面講藥劑師無權challenge醫生開咩即使可能B藥效果好啲 都一定要俾A藥病人?
一千係藥費,未計診金,成張單唔記得千五定二千,幾年前喇。
診斷又計落診金,又計落藥費?
唔可以,呢啲叫回佣,係犯法嘅
係咪要睇隻藥係咪monopoly?
如果係monopoly, 咁就硬食
但如果唔係
例如糖尿病, 其實有好多廠都有出, 而且成份一樣
咁醫生開藥權, 配藥權藥劑師係咪可以選擇配番平D個隻比病人?
美國唔係醫生負責做Diagnosis
藥劑師就根據醫生判斷開藥?
而家缺醫生
醫生仲有好大bargaining power
希望AI醫生快D面世
而家推乜都有人反
尤其到時有堆黃醫生/參加過社運嘅出嚟反
你話企邊邊好?
幾個問題
一 個餅太細 無分家 點吸引啲藥劑師開藥房 做醫管局入職過咗連登仔起薪點 跳到盡去到十幾萬一個月
二 法律無規定要藥劑師做老闆先開得藥房 加埋一
香港人唔會同你團結,收皮算啦

畢業生🎓醫生

英國🇬🇧33萬
香港100萬
FYI on average 大醫院(eg cluster head)每日大概有~100條prescriptions 比pharmacists撈到。呢啲分別可能係開錯劑量、腎功能需要減藥、臨床建議等等,而部份專科(e.g. Onco Paed)亦都有臨床藥劑師一齊round case。

而家醫管局有啲長期病開始會有藥劑師診所,pharm會根據pre-defined protocol 調較藥物劑量,做一啲basic physical examination/問症

無可否認,而家香港嘅pharmacy development 好兩極,醫院有班好competent 嘅clinical pharm, 社區藥房就相對發展得慢啲,不過以我理解隨著primary care 發展,同埋多咗hku/cu train出嚟嘅pharm 溝番淡而家街房啲台灣pharm,社區藥房嘅質素應該會慢慢上升嘅~

至於醫藥分家會唔會令到成本上升?其實外國都會有gov co-pay 同埋drug formulary去限制價錢醫藥分家要其他醫療政策一齊去配合先得
咪一鳩樣,只不過係醫師無權執藥

同埋藥劑好似收生高要求但低人工啲都弱智
但我覺得香港一定實行唔到
因為香港地啲人唔團結
臭坑出臭草
係醫生做diagnosis 話你知要邊種藥
之後問你揀去邊配藥
個醫生/醫療所send張藥單去你揀嘅地方
你揀嘅地方之後會通知你拎藥

其實如果你揀藥店/超市配藥
負責執藥個啲都唔係藥劑師 唔似香港咁
佢地只係受過training見邊種藥就執咁
通常配藥時都冇人揀牌子
回佣犯唔犯法
係睇公司容唔容許sales咁做
唔係回佣就犯法
醫藥回佣同地產回佣唔同架
到時就會貪污黎解決
咁而家都可以向醫生要求拎prescription啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞