(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
倒不如話有藥劑師既藥房可以睇埋傷風感冒呢D小病小痛仲好
次次出事就排餐死
呢個post咪睇到哂醫畜人性醜惡,加埋無知大眾嘅愚蠢之惡
你成個post我都唔認同
喺呢個留言我就認同

好老實香港地醫藥分家就做唔到㗎啦
最多就係醫生開完藥之後藥劑師做多一層把關去睇吓啲藥啱唔啱個病人(不過呢一點其實一直都行緊)
駁唔到就spin到去大西北
同你呢啲傻閪理性討論唔到
點牙 答到未牙?
對視光師咪一樣係咁
人地讀眼讀足五年,都話人對眼既認識唔夠非眼科醫生高
其實除咗喺個醫生診所嘅環境
你先會因為壓力肯比200至1000% 藥物成本價去買隻藥 (部份嘢真係咁貴 例如一粒一蚊成本嘅generic醫生賣$10)
你出到去慢慢格價,一定唔會比呢個價
可以學英國咁,每款藥都係劃一價,有D標耙藥都係
你講嘅我頭先已經同另一位師兄解釋咗

你拉返上去睇吓

首先藥劑師就算分家佢都係冇權對治療方式提出意見 只係可以拒絕配藥

你第2段已經成段唔啱 唔該理清一下邏輯

第3段咪同你講咗 好多外國新聞都係咁 最後只係藥房受罰而醫生冇事
藥房全部一齊聯手加價 係幾乎冇可能嘅事
你見唔到澳洲嗰啲藥房全部比chemist鬥死晒

華人地區做生意仲要出名鬥平鬥賤
唔識就問
每個政策對唔同嘅持份者都有唔同嘅好處同埋壞處,咁韓國醫生依家罷工個ponit係咩?都係為自己自己利益?直系大部分韓國嘅醫生都有靠亂開藥去賺錢?
垃圾,駁唔到就死返入你老母個臭閪啦
所以你回應到我上面講嘅嘢未?
反而你俾啲藥劑師可以任申請醫療券就真係發啦 而家1$都冇

個效果非常即時

之前果全港得700個申請醫療劵既part 1視光師默默搵10幾萬一個月
係香港唔可以姐。澳洲藥劑可以決定病人食咩廠,病人自己亦可以選擇食咩牌子(除左幾隻藥例外,例如華法林warfarin)。
應乜撚你呢啲智障,越蠢嘅人越自大真係無講錯
有dietitian同醫生講書係咪所有dietitian自動拎醫生牌?
咁會冇病假紙wo
呢度啲未見過世面但自負到上天花板嘅醫畜撚識咩
總之香港嘅醫生係神,其他醫護人員一入境香港就變傻仔㗎啦
係差唔多㗎
但香港個畸形制度令到唔犯法開唔到普通藥房
除非好似屈臣氏萬寧咁財雄勢大
全部藥劑師只能打工

人哋醫生賣幾多落晒自己袋
藥劑師只分到老闆漏出嚟個雞碎
個個都冇撚心機做呢行
唔反對把關既好處
但你第一個point 係on9
賣賣藥利潤個位只係由醫生去左藥劑師度
例如你睇完醫生知道流感發燒,要食paracetamol
但paracetamol都有好多個牌子、藥廠出paracetamol
最後由藥劑師用邊隻,賣藥利潤衝突都一樣存在
如果係香港 d醫生到時搵得仲多 香港ive hd都讀到配藥 醫生請件hd仔
到時睇完醫生跟住找配藥條數 直頭振興經濟
傻仔先支持分家
當你試過配一個星期抗生素,見到張單,藥費果欄寫$1000,而出面啲藥房收你$80既時候,你就唔係咁諗。
你睇完醫生,你去拎藥果陣,你已經「肉隨砧板上」,你敢唔敢埋單果陣即刻話:「下,咁貴?咁唔洗喇,我唔要啲藥喇!」。

香港咁多藥房,咁大競爭,實唔會貴既。而且你可以格價,你會知邊間平邊間貴,問左價先配。再唔係,而家新興既NGO藥房,係平到差唔多唔賺你錢咁濟。
大6做咗
香港有間startup 試圖沖破緊依樣野 叫eddmall
任何制度最後都係由人嚟操作
以今日嘅香港嚟講分唔分都係一樣

分咗家 作為一個普通市民都唔會有持分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞