(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
醫藥分家針對咪私營門診,咁啲診所咪請多個藥劑師囉,再診金度加價,你係咪係我度配埋藥都要照俾
可以架 不過拎親prescription都要比錢睇醫生
Prescription都會有限期或者唔同嘅refill次數加限期
美國拎prescription都要睇醫生先得啦
不過講到尾都係利益問題香港醫生點會肥水流外人田
我就係話美國要睇先拎到
我冇試過係香港拎prescription 唔知香港係點
香港應該唔會咁做
有好大分別咩,藥廠為咗谷生意咪回佣畀醫生叫佢哋只能開我隻藥,唔准用其他廠

而藥劑師因為只能按處方開藥冇辦法為病人提供其他選項

結果都係醫生抽水,藥廠發大財
lm
因為藥劑師用咗幾年齋學藥 但係醫生又要學診斷 (醫生本職), 開藥 (有藥劑師幫), 抽血/照顧病人 (有護士幫), 亦都要諗究竟病人出院之後有冇能力照顧自己/需唔需要extra care (有PT/OT幫) 所以佢讀醫嗰陣好多關於藥嘅知識都唔會有時間學到

醫生嘅職責就係搵病人有咩病 (有時係靠估) 然後綜合唔同allied health嘅意見去制定一個最適合病人嘅plan

藥劑師發現藥有問題一定要出聲 但係會唔會accept嗰意見係up to個醫生
例如有interaction 藥劑師就會suggest alternative俾醫生

Btw 好多醫生連paracetamol係weight based都唔知
我有見過醫生開過類似eve嗰隻止痛藥俾個老人家家 但係嗰隻藥唔suppose開俾老人家人 因為會增加胃出血同腎衰竭機會 如果一定要食就一定要配埋胃藥

嗰醫生就係又唔配胃藥 又開high dose 攪到嗰病人胃出血入院

所以就算病人喺正醫生面前 醫生有access to patient notes 醫生都係可以出錯
雖然大把RCT都係statistically 屈個結果出嚟,但係醫生鬼有時間去睇咩,見到 p<0.05就去㗎啦
最最最最最多咪睇下啲systematic review/meta-analysis

醫生開藥好多時候都係試下呢樣,唔得就轉下個,根本冇諗到咁多rationale (precision medicine, cancer嗰啲另計啦,不過都好多failed treatment)
大眾教育去買 generic
我不嬲去買藥都ask for generic,但美國保險唔撚包generic淨係包branded
永世都嘈唔完
全撚部用AI代替就最好
lm
如該醫療專業人士沒有獲 得有關病人(主事人)的同意而接受回佣,便會觸犯《防止 賄賂條例》第9(1)條。 作任何欺騙並意圖詐騙,而誘使另一人作出或不作出任何作為, 而導致任何人獲得利益或蒙受不利或有相當程度的可能性會蒙受 不利,即屬干犯欺詐罪 。
https://www.chp.gov.hk/files/pdf/corruption_prevention_guide_on_healthcare_service_providers_chi.pdf
可以行法律罅嘅
唔叫回佣,叫醫療訓練經費,又或者搞活動隔個人畀又得
屌你咁醫生讀咁多年書做乜呀?
有錢賺搵鬼做咩
好奇一問有冇缺點/隱患
經營活動與公司註冊唔同都係犯法咖
點都好過醫生壟斷兩者權力囉
⼀定好過㗎啦,不過我相信唔會有完美政策點都有位可以改進,自己暫時諗到係可能溝通上有機會產生誤會
溝通就無咩嘅,執藥條友都係睇藥名
真係講嘅,其實反而唔係驚醫生同藥房勾結,而係保險公司同藥房勾結
咁叫第間公司搞,藥廠做參與,個費用包裝成參加費用,然後間公司畀錢請個醫生嚟講talk
搞清楚配藥同藥劑師先啦
唔識喺度扮識
知唔知ha醫院都有clinical pharmacist同醫生一齊行round
唔係好get,你意思係醫療保唔包某啲藥?
公立唔同,而家主要講緊係落街睇醫生嗰類。

我都贊成分家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞