(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
其實藥劑工作就係check 同callenge 醫生
例如幾年前醫生寫Methotrexate 抗癌藥 每日一粒 結果patient 死左
同埋藥劑係醫院做 係會計埋劑量 要2個藥劑簽先可比做IV 抗癌

同埋醫生會根據症狀開藥 但好多時會唔記發現D 症狀係藥引起
所以我地會成日做Deprescribing

利申
澳洲註冊藥劑師 有顧問AACP 牌
支持醫藥分家
有藥劑師把關會安全好多

但真係要預咗啲私家醫生會加「診症費」
我相信大部分私家醫生都會想keep 返同一個profit margin
佢唔係藥錢度賺你
自然會增加純睇症嗰part 嘅費用

利申:澳洲做GP
醫藥分家係醫生寫藥單,病人去藥房配藥
除非藥劑師有更好建議,否則一定要跟足醫生指示
如藥劑師有建議的話,病人要親身去返醫生到,醫生改過張單,再攞返去藥房

理論上,一張藥單應該有寫俾幾多粒藥你,而一張單只可以用一次

你講嘅同一張藥單,食完再去藥房配,藥劑師幫你評估再決定繼續食或者要轉俾醫生跟進,我諗同醫藥分家係無關。係藥劑師跟進病情穩定嘅病人嘅權力問題。
當然我地唔會話Challenge 呢d字眼啦
In the end, 都係patient safety。
我地通常係Recommend or advise

同埋澳洲有國民保險 D醫生做MBS (睇醫生政府比) 都做死
藥劑師就要做 PBS (政府資助藥物)
令我諗起同樣傷風
用公司保險睇同自費,診所開嘅藥係唔同
保險好似渣啲

分家本身係好
不過香港地,會唔會平咗我就唔知啦
上面講咁多次DDI都冇岀到聲啦
Medical Optimisation 呢啲又話諗得太好,其實喺英國呢啲routine嚟
我需要去淘寶配藥
有無對應政策避免加埋藥劑師同醫生既利益輸送?
藥師課金醫生 叫佢開貴藥 再食藥廠水
美國本身藥廠源頭就已經係超貴

加上保險公司助長

所以好多長期病患嘅都請人落墨西哥買

好似香港上去深圳咁
只可以拒絕配藥
咁你唔配咪搵第二間囉
想睇啲醫畜支持者點兜
英國咁樣,政府斷item岀錢,同你dispense咩藥無關,同一價錢
你覺得你拎岀去配就唔洗等?
同埋岀去配就可以齊哂藥?

利申:唔係反對呢個政策,而係用time cost 去計就奇怪左少少

香港搞,最後咪變左玩聯號,加醫療成本再上升
不過又係正因為咁多錢,先可以研發更多藥
然後美國人收入高人幾多又唔講
應該唔容易勾結?
個醫生又唔知你去邊配藥
救返好多人
到時正路香港玩法就係
一個商場3-4間診所 一間藥房
藥房同幾間診所醫生拍住上 賺到笑
醫生值錢係醫生紙
500蚊診金四百蚊係張紙
100蚊係租人工雜費
果100蚊係比後生診所妹豬姑娘既tips黎
我諗一個醫生附近既藥房多極有限
病人睇完可能搵就近既藥房

會難啲 但又唔係咁難
唔好玩啦,唔係嗰個比例嚟
你又可以寫包單分咗家藥房唔會有樓主講嘅情況咩
跟住拎住張醫生紙又可以買過

師兄濫藥?

醫生紙又重複用?全部藥劑師都唔睇日期嘅?
瘋狂買咳藥水lu
你估個醫生有無同診所姑娘扑過嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞