(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike

香港試過幾個醫生都唔肯寫紙俾我去藥房配

話自己啲藥係靚藥
唔係講"自動renew" 既咩?  

而家又多左個nurse clinic 去make medical decision?

唔記得問,轉介去nurse clinic 既權喺邊個度?

咪又撚係醫生!!!!
師兄心水清

同醫藥分家一啲關係都冇
幻想到香港分左家
結果睇醫生都係咁貴但無藥拎,仲要俾多舊錢出去配藥
自然會係診所附近開藥房架喇

何況香港咁細,根本就係同1個商場,分別唔大
咁醫藥分家左又點?

佢一樣可以唔撚寫紙俾你配,一樣可以食藥廠茶禮,寫老細嗰隻藥,迫你出出面配。
OK 我睇返,我好上面一段寫拎之前醫生紙去配藥係寫錯咗

我之後糾正返,係隔一段長時間睇一次
咁就唔使睇咁多次醫生

但我以前喺我個town 係受過醫藥分家,平藥嘅好處

再返黎香港睇先知道咁撚貴
冇錯
大集團就因為請多左藥劑師配藥就加價
我喺加拿大住左十幾年,我從來冇體驗過平藥。

而加拿大啲藥比起美國已經算平。
其實佢無講錯同埋係香港小病可以自己去藥房配 睇醫生都唔洗 大病藥房你想配都無得配
至於你頭先講起外國睇一次醫生可以開耐d既藥 香港一樣可以 如果你係講緊長期病既話
但如果小病例如感冒 流感個d 7日藥乜都夠啦係外國一樣唔會開一個月感冒藥俾你
根據我係澳洲既經驗 所謂既醫藥分家 最大既分別只係唔同藥房唔同價錢 你可以格完價先買
我住智利

但佢無保險,診金貴過香港

睇一次傷風感冒計返6xx hkd

不過藥好平
香港最多就藥房
香港中醫係咪行緊醫藥分家
有無諗過只係個政府有補貼俾d藥房 所以d藥先平澳洲都係咁並唔係受左醫藥分家既好處
民意有影響力你係食撚懵左?
其實香港而家嘅醫家醫生一般小病藥費包埋係診金入面,d藥基本同送無分別嘅,分咗家反而可能令病人俾多咗錢。當然一般藥可能都係幾十蚊就係藥房買到。
咁又冇

但因為之前住嗰度好多藥房,
所以要配藥,都可能因為競爭所以啲藥好平

而而家住香港,
藥同醫生都係一條龍,
基本上冇得格價咁滯
其實藥都係牌子野黎姐 你要靚藥自然貴
唔會因為多競爭而平左 香港如是
你去診所睇一般傷風感冒連3日藥 都係300蚊
你要開足7日藥 可能都係加多百零蚊變450蚊
你出藥房自己配 都可能要百幾蚊先配到 仲要可能只係雜牌藥 雖然效果一樣
咁呢啲我就冇睇到咁深入了
假設d藥效果一樣 咁你咪格下d醫生價囉
A果個
乜公立醫院啲藥醫生揀完有錢賺?
小病直接去藥房
想射波都係要搵醫生…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞