(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
講撚到藥房係聖人唔會賺到盡
其實你下下assume醫生為左r錢鳩開藥,咁樣係唔得嫁喎

藥亂鳩咁開,會食死人,仲大獲,dosage高低對某d medical case黎講已經係會死
佢logic fail左啦
不過仲死撐緊
連登仔最叻眾人皆醉我獨醒
主流普遍嘅嘢都係錯 只有佢哋先係啱
成班人都不知所謂 自以為是
但係連登啲智者大師唔認同
全世界主流政府都鉅額赤字,所以香港都要追求鉅額赤字
鉅額赤字唔係特登推動,有邊個主流政府會主動推動鉅額赤字
外國得唔代表香港得
淨係地產霸權呢樣野已經夠病人要比多一大筆錢
有冇聽過三權分立?
互相制衡係比較理想嘅局面
移除部分導致濫用嘅誘因
呢個就係華人地方唔可能醫藥分家既例子
成班大聲夾惡就得,根本唔清楚責任落係醫定藥上
到時出事就醫藥互推責任,總之責任不在己方
政府d指示又一堆灰色地帶唔清唔楚,最後就係病人受苦
你咁撚蠢就唔好扮智者啦
兩樣嘢完全唔同邏輯你都可以攞嚟講
你好似冇讀過Keynesian economics, 例如係Paul Krugman
駁唔撚到咪認囉
呢條傻閪真係冇料扮四條 人蠢扮智者
兩樣嘢邏輯方向完全唔同都攞出嚟比較
公立醫院模式就係醫藥分家模式
完全唔會因為開某一隻藥而賺多咗
醫生開藥唯一考慮係病人所需
冇讀過,中學冇揀econ,大學唔係讀econ/related major
用堆jargons岀嚟我唔會明
但我估你個論點係醫藥分家會加重支出,但係點解咁多國家冇提岀要合併返醫藥?
你蠢想做水魚 唔等於所有人都要跟你一齊做水魚
你可以照去醫生建議你去果間center做,或者搵過一間照得好又平既center 重點係選擇權
因為過唔到連鎖藥房既利益團體

人地啲連鎖藥房係大型上市公司呀,你估我地嗰種街口藥房呀?
其實都係環環相扣既結果黎
上邊講咁多醫藥分家 然後藥費會平左
但其實後面有唔少都係因為政府有資助d藥房
先可以賣咁平既藥俾你
d錢點黎?咪又係收稅收返黎
社會福利好既國家都係建基於高稅收
然而有時就算高稅收都cover唔到d福利支出 就會有赤字
英國已經有版你睇所以成件事根本就唔關醫藥分唔分家事
如果想好似外國咁有平藥 其實好容易
收返高10%稅 然後將d稅投晒落醫療方面 資助診所買藥
咁佢地賣藥個時 政府出一半 你出一半 咁咪平囉
好多人想要既"香港"係 高人工 低稅收 高福利 呢樣平 個樣平 人工年年加 通脹年年得1-2%就最好但用下個腦諗下都知無可能
澄清番,唔係"合併醫藥",呢個係偽命題。

係撤銷從來唔存在既所謂"配藥權"。

所以"醫藥分家"呢個根本係混淆視聽既說法。香港冇法例話你一定要喺醫生度買藥。
有universal healthcare嘅國家嚟講,藥房最賺錢係賣OTC,一定唔係prescribed drugs
英國咁樣,NHS每個item淨係岀£1畀個藥房
改個term,取消診所直接配藥,啱聽?
不過你有啲point我都認同,所以我唔係完全反對你嘅
ching你無讀過大學?
學術上咁做正常啦,咁證明到啲乜?
醫生course夠有physiologist教
「始終民意有一定影響力」你呢句令我諗起2019
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞