(長文) 醫藥分家:令92%韓國醫生罷工反對嘅醫療政策

769 回覆
982 Like 53 Dislike
如果你話* sorry 打錯
只要你睇過專科, 然後去藥房問返一模一樣嘅藥價, 你就會知醫生食水有幾深
如果係中環/尖沙咀專科, 你預貴1至2倍
成件事得益者只會係藥劑師同藥房
市民根本wfc 總之唔好要我使多左錢
重病都係去醫院搞
輕病都係自己買otc
睇醫生都係為左醫生紙 做咩要比多d錢
同資源錯唔錯配無乜關係
只要多左支出 自然要係某d地方收返/cut左其他支出
我就無去研究一年有幾多單因為醫院出錯藥而出人命既
但呢樣野唔係我一個人話事 但我諗大部分人唔願意俾多一筆錢去減低個少少既風險
俾得起錢去d中環/尖沙咀睇專科
仲會唔會自己走去藥房買藥
我有睇過呀 診金就真係貴啦 藥費老實講佔既%比我想像中平好多不過我都無研究過自己再出去藥房買會再平幾多
cut醫療去搞大白象
咁叫冇關係?

你呢幾句同呀荷蘭叻有咩分別?
你去酒店食個乾炒牛河都唔會同茶記食個乾炒牛河一樣價啦
安全呀,而家迫你使多啲錢等你安全呀

明明冇人需要既野,夾硬迫人要
你眼中係大白象 佢眼中係賺錢既project(先唔理佢賺唔賺錢)
俾我都想佢拎晒d錢做市民福利tim 但你將一筆去放左去醫療 自然就會少左一筆拎黎賺錢既支出 自然過幾年就會開始蝕錢 就要加稅好難明咩
on99 乜而家政府冇請藥劑師咩?

而家係迫市民睇私家醫生既時候,被迫要俾多一份錢藥劑師賺呀

明明冇人要佢加雙眼,佢係咁話自己好撚勁好撚重要
如果你係為醫生紙你都唔洗買藥 所以無分別
如果係咁簡單點解其實國家要醫藥分家 自己諗下
調返轉講
如果係咁簡單 咁點解外國有左咁多年 香港又會冇丫
自己諗下
問題係,依家係叫酒店外賣返屋企食,然後酒店叫附近茶記整個外賣,然後盒都唔換,收貴你1,2倍價錢
醫生加診金去cover賺唔到既藥錢呀 即係張醫生紙加價呀
點會冇分別
上面有個自稱係澳洲做左4年GP既巴打講澳洲係咁既既情況
你當9up又好 ff又好
但講到醫生要賺盡既話 呢個可能性都好大
你可以唔去酒店叫架wor上邊咪一路有人講緊可以咁
以家講緊醫藥分家係逼你去茶記叫 我想去酒店叫反而唔俾
佢地食omakase應該會要求廚 料分家
咪就係醫生反對 仲有咩要諗
咁不如你話我聽
香港有咩人支持醫藥分家
無數據 答唔到你
同埋一項政策一定對某啲人有利 對某啲人不利
咪就係藥房同藥劑師 做咩唔敢認姐
上網search醫藥分家
得藥劑師網係度吹
咁好正常佢地最大聲啦 有咩出奇
咁我又無做過research 憑咩答你
醫生無得賺藥錢咪轉做賣藥方錢,你要拎假紙又好,拎張藥方去買藥又好,咪又係要搵醫生

多個人睇理論上減少錯誤,但平咗就難啲
某ㄧ方權力過大對市民既影響唔係純粹可以用金錢黎衡量
點解咁多發達民主國家有醫藥分家唔係無道理
其實覺得日本嘅醫保制度唔差
雖然個個月都要交錢
但係都真係有咩大病嗰陣,有得封頂真係會傾家蕩產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞