有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
英國同香港都高過95th percentile
佢係唔鍾意long d instead of 鍾意香港
咁係咪代表無小朋友就唔使移
一定會有一啲嘅 好多藍嘅都乘機移民

不過而家先兩三年 點都唔會咁快
亦都可能係外國會遇到個更啱既人呢
而且唔鐘意香港 留係度每日都係種suffering
日日睇住啲垃圾新聞 點會開心

就算我行技術移民 都有年齡限制
唔好諗住40-50歲去都「 幾時都可以拎到」
除非你當連登 個個有幾千萬身家投資移民
你要問 有冇識人係好enjoy加拿大/英國生活?
咁可能會問到多啲負面嘢
巴打講得好 識人做其他行業高尚好多
移民之前話香港太輕鬆 所以想移民 日日做黎生
移民之後話外國揾得太多錢 覺得自己唔值 所以想回流
冇仔女可以唔移呀
到時香港出大事 唔好怨人就得
你地行BNO/ Stream A B緊係輸到仆街
本身都無咩當地需求既技能
行skill migration 既大把人做返本行
我三大畢業有master,5年經驗
做緊IT PM嗰類
年薪55萬

可以講:英國好基會有呢口價
我幾時有話幾百萬?
月入30幾40k,p loan再加信用卡透支一定有百幾萬
但似乎係你職位低,你搵annual £100k 以上既話,除非英國pay scale 高香港50%以上,否則點計都唔會英國稅高過香港稅後。
條條友你都話柒慣架啦,最柒咪就係你囉
大部份醫生都唔會去到400k
的確係,差唔多就係呢個差異。上年bonus 出得多。
我就睇趕唔趕到2027上到大温公屋或者入UBC/Harvard/VIU/TRU畢/Brown/比到usfca$/證明有猶太DNA,全部都沒就我要backXG
無能力就留翻係香港,唔係人人都啱去其他地方生活
難*

再講而家香港有唔少免稅額,搵50萬以上交1/2萬稅
英國如果年收入£50,000 起碼要交20%稅啦

想知你點樣英國稅後仲高人工?有冇數字對比下🙏🏼
走咗去美英加拿大澳洲日本🇯🇵個個都唔返黎香港🇭🇰因為外國太爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞