有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
在英國做醫生都儲唔到錢認真講…

所以我身邊都有BBC/CCC在香港搵錢,有一個比較熟,佢都話供完樓就返去…

但個前提係有passport
在英國做醫生都儲唔到錢認真講…

所以我身邊都有BBC/CCC在香港搵錢,有一個比較熟,佢都話供完樓就返去…

但個前提係有passport
你而家可以一星期返七日,唔放假,唔去玩咁養家??
7年真空,返嚟同人講7年 amazon 經驗咩??

點返到嚟?
有d 人眼中只睇到香港d 衰嘢,但衰極都仲有儲備,未去到借錢渡日
你真空姐
移民之後心態會慢慢俾英國同化
香港係一個節奏好快嘅地方
生活習慣係用極大工作量換極大娛填補自己極高嘅人生目標(生活美滿 eg收租唔洗撈)

但英國人係完全唔同
節奏慢到仆街,廿幾歲人可以生活係一個小鎮永遠唔踏足其他生方。可能首都都未去過,平時就你耕田做倉渣下車,夜晚去隊酒第二日又係咁過。

如果你本身價值觀係會發達唔洗撈
講真西方國家真係冇幾個岩你,英國人想發達會去美國
但如果你想安安穩穩過一世基本都冇乜問題,呢個地方餓唔死人。就算生活環境變得好難頂,本地人一定冇香港人咁挨得出聲先
咪係,連基本價值觀、人生方向都有分歧,咩叫啱?唔怪之得咁多人離婚
首先你要買到個地方住先
睇你英國做乜姐
以前公司(歐資)有個director
廿尾出走去 外國competitor firm
做過幾年analyst
一返香港就入到黎director grade
(*不過我承認係好睇彩數)

你無學歷無背景就話外國難搵工
有的 其實唔係真係好難入大公司
尤其香港都做外資大firm 出去人地識
早十年中國冧就陷球剷
依家冧 歐美資都走左近半
生產線影響唔大
就算睇營收 大把公司都直接介左中國市場出去

係影響的 德國同車廠 應該影響最大
其實我懷疑口外國啲老野唔興退休,我公司都仲有兩個over 65歲既同事
每個地方都有自己問題
住唔慣咪走囉,唔需要勉強

利申,住緊曼城
香港搵錢供香港樓定外國樓?
外國
我都準備供外國樓
攞埋passport可以諗吓敗走香港搵大錢
早日供斷層樓
係唔知香港人認唔認外國同一行嘅經驗
香港人真係好多人係完全冇同理心

BNO/加拿大嗰班90後放棄事業,就係為咗過嚟求嘅國籍,唔想留喺一個唔鍾意嘅地方生活。我自己認識到好多專業人士朋友過嚟就係咁。

得罪講個邊個唔想搵多啲錢,而家個問題就係人哋權衡輕重都寧願過嚟。但係硬係有啲撚屌自己有BC就叫人唔好移民轉個撚頭就同人講搵夠/香港唔掂就走人
唔會餓死,因為有food bank, 問題係想要咁嘅生活嗎?
英國靠NP退休都唔夠使

十鳩幾年前未脫歐時好多老野去西班牙之類的平地區退休做大爺

而家冇咗呢支歌仔唱,要死死地氣留響英國過人世
留響香港兩面開弓都得啦
對號入座一下先

我係叫人儲多D搵多D真銀先走

冇叫人唔好走

同埋做多D資料搜集先走,唔好聽KOL或(早兩年的)連登仔鳩UP當秘CUP

就算CUT都唔會一夜之間落閘架嘛

就算一夜之間落閘(英國真係做得出)都唔會三國一齊落閘啩,到時再鳩衝

人生唔係好多個黃金十年而香港仲係一個一線搵到錢o既地方呢個你like it or not都仲係事實
同埋搵夠移民返英國aka第三世界退休有乜問題

我承認我廢呀,退休後住唔起香港呢d一線大城市

咪死返英國度提前退休囉,我當我係廢佬返大灣區退休之嘛

咁你會問我點解唔直接死返去大灣區

一來我大灣區冇戶籍,二來英國退休NP(我自願供款中)在海外大部分地區都冇得跟通漲加,唔"被迫"死返英國邊夠使?

所以唔好成日開口埋口講咩MPF係強姦金咁難聽,講強姦指數英國一定衰過香港(一樣移民不能提取,一樣變相迫鳩人退休返英國先攞足,仲唔係供幾多攞幾多,供少於10年係零,慘過被打劫)
我公司有同事退休年齡都係繼續做,不過改簽contract consultant, 150-200KCAD 一年掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞