有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
你會做足7年amazon咩?
稍為有點上進心嘅,都會自己搵下啲對客嘅工作
再唔係就工餘進修
佢供香港…

英國有家人買左的樓住
人哋咪話咗點到點有晒暖氣囉…
係咪唔識字?咁都有十個文盲畀正皮
咁你講到無後果咁,會唔會借走先走
有得揀邊個想做?

事實係唔夠 local 爭,人工低,工又少
有冇巴打知
可唔可以幫朋友帶兩隻貴錶入境?
利申有單
你係香港一返屋企就開冷氣 出街就入架車 入商場涼冷氣一樣可以話香港唔熱
一個人真係唔容易架
搵人圍下爐啦青
depressed 真係唔好勉強

要搵人幫
拎料拎到你咁串都好小見
咁我去英雖然唔止帶呢個數,但又真係未用突過廿萬既(未買樓)

但講緊我係有計劃,住唔貴既城市,黎到有fd租地方比我頂左頭幾個月
然後車牌,NI 搵工全部都順利
如果你要去到英國衰到要food bank你本身係香港都唔好得去邊。講真係英國真係未見過東方人乞兒
只可以話性格注定命運
你講開 我都未見過
外國個駕駛感真係好吸引,養車又平
香港揸車真係
啲人又唔撚打燈亂鳩咁cut又狂躁亂嗶
又塞又窄又難搵位
持平d講英國都係睇邊區,有時d路況仲衰過香港
北美就基本屌打香港

同埋揸開車既人就會明白
就算香港公交再方便
戒揸車仲難過戒煙
方便 私隱 自主

英國 加拿大 澳洲呢d
揸車係好平民既野
香港你要無壓力咁揸車養車已經係中產既事(除非你住同做野2邊都唔洗泊車錢)
已經有人帶風向話圍爐冇用
你估個個都鍾意寂莫孤獨一個人咩
佢哋只會叫你接受同隨緣
而現實太多人本身有唔少fd/couple咁嚟
一個人嘅更加難去識朋友
去加拿大多倫多有啲人揸車態度都唔係好過香港好多
噉你都講得幾有道理

年初返去英國一走轉嗰時,我同啲朋友分享過
話寧願喺香港儲返起碼300-500萬港紙先再諗移民過去 (甚至乎我覺得1000萬先穩陣)
自己都唔係好想黃金十年喺英國空轉

我讀書嗰town比我6年前走嗰陣感覺上蕭條咗好多,連區內嘅M&S都摺埋

老實講其實而家喺邊個國家白手起家都難置業,仲要而家利息高昂
隨非你學“低成本移民攻略”個博主噉樣,一嚟到開足12hrs x 7,但嗰時啱啱解除咗lockdown,基本上五官端正識講simple English 整好CV都會俾你試工

同埋都希望大家唔好再成日強調乜嘢 “自由民主空氣” "有手有腳一定得” “乜牛扒牛油平過香港好多”
啲藍絲藍媒甚至呢度啲五毛成日執住呢幾點嚟取笑移英港人
學下多啲腳踏實地
呢啲小確幸自己收埋喺個心度算,講出嚟盞俾人笑
又唔見佢哋會取笑梁芷靈?

講起住,我都好討厭啲人成日攞香港村屋同英國啲獨立屋比較
我兩邊都住過
前者講緊十幾年前買晒三層都要600萬

純抒發而已,不喜勿插
小你老母確幸
小確幸係台灣流行用語嚟ga
唔好一見到外來用語就以為係大陸用語就ban啦
好運就好運啦
大你老母陸用語咩
我個世界就好撚大嘅
唔係香港同大陸
呢到係連登唔係Dcard
可以搵邊個幫個個都顧掂自己先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞