有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
唔係個個都返到啦
係鬼一地都係工嗰個搶人,雞犬升天,水鬼升城隍
入不敷支
一開頭租咗一房apartment一個人住
搵到工但份糧唔夠cover晒所有開支,仲差少少
要靠銀行啲息先勉強balance到
不過下年完約會去搵番share house住
到時應該有錢淨
我情況應該好過大話份單身人士
係一開頭趕住租,亦都冇諗自己搵到幾錢人工
呢到睇啱唔租好快就會比人租咗
當交學費囉
可唔可以講多少少
係同事唔友善定做唔停手隻chur?
2個英國fd過得好撚好開心住house養狗揸車周圍去
巴打係英國定加拿大入不敷支真係好大壓力
有,不過拎左PR
百幾2百萬都無人理啦
樓上條友貼單大陸新聞
都唔知有咩居心
連一單近5年發生既香港新聞都搵唔到
如果借盡移民
再改埋名
又唔返香港
其實點追
啱呀尤其去加拿大嗰班
唔少大學啱啱畢業
喺香港都冇做過嘢
拎完PR咪返嚟香港返下工住返一年半載
再比較吓適唔適合去外國生活
有啲人鍾意外國生活有啲人唔鍾意
一樣米養百樣人
唔啱咪返嚟囉冇問題
英撚
一開頭未搵到工仲大壓力
我個半月搵到算好好彩
但仲要等到下個月先正式番工
而家睇化咗
人工低咪諗方法減少開支,本身都有筆錢預咗要嚟燒
入不敷支都係講差百零鎊一個月
好過無工番個個月千幾鎊咁燒
做人要多啲知足同感恩
換個角度睇事物會易啲入口,易啲接受
我有差唔多成年無做野喎
就算外國係地獄,建議佢番香港呢個無間地獄一陣,佢應該覺得外國嘅所謂地獄係天堂
香港係天堂中嘅天堂,移民英國加拿大只要你香港唔係最基層一定係輸到仆街

你有冇諗過加入突手PR團隊,說好香港
經濟上呢句有咩錯?

禮券仲有300,000加拿大喺香港你就知啦
有屋企人一家三口過咗 Scotland , 差不多三年了,開心既
Youtuber Mario Hau兩邊都敗走過
即係而家喺香港七百萬人全部都藍絲
移個民都移到你可以自我膨脹到邏輯都出晒事
回流就俾你扣帽子指變成藍絲,笑撚咗
你哋自己睇吓雜誌社啱啱check嗰個報道,除咗大陸第二個申請人係加拿大,加拿大貧窮到冚家剷,根本好多第二代都係返香港搵食,呢度啲人就水入去加拿大。

五萬幾個高才通入邊22%係2,500,000年薪以上,即係至少200,000一個月應該高過晒呢度99% 連登仔,點解佢哋都要返香港呢?最重要係因為稅,你自己計吓喺香港以外嘅地方賺呢一個數量交幾多錢稅喺香港交幾多錢?你就明白香港永遠瞓喺度都贏,咁你話佢哋全部都false declaration 咁就冇得講。

0% 稅for almost everything 所以永遠瞓喺度都贏

不過呢度大部份係窮人,講嚟都嘥氣。淨係識屈人0.5
5厘擺幾球先
師兄依家係咪留守緊香港

佢個個post都話香港先賺到錢,去到外國窮到仆街可能係事實,但外國生活節奏冇咁大壓力 個人健康啲,呢啲唔可以用錢衡量
人窮係有另外一種壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞