有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
相信呢邊玩app會識到好多印度人
愛丁堡幾好架,不過好多人話怕凍唔黎呢邊
其實講真凍起上黎成個英國差唔多

愛丁堡係倫敦以外第二大金融中心,又係旅遊城市,白領同藍領工作機會都多

我都見越來越多香港人家庭上黎愛丁堡或蘇格蘭居住
佢唔update
Scarborough 個6蚊燒味飯加咗價了 依家係6.5
愛丁堡咪又係貴到好難生存...
同曼市利市生活支出差太遠
唔錯嘅意思係搵到有唔錯嘅工作同前景,起居一切可控?
最緊要一行到落樓下就有得飲茶/食麥記
鬼佬條柒都大過班港燦
冇咩特別原因頂唔順嘅就唔好,人走你又走好危險
牛油太貴
同意第二點,見好多去加拿大嘅仔都kick得滯
有無諗過好多人其實仲有獨立批判性思考?覺得加拿大英國唔好住其實唔等於佢愛國愛黨香港係世界唯一天堂架。連登仔醒下啦,唔同你政治方向唔一定係五毛架
移民問題上有分歧,某程度上價值觀同人生目標都有唔同啦選擇仲一齊嘅,係睇邊一方妥協姐
唔願意妥協,咪分開,就係咁簡單
係咪愛自己都有錯
老實講因為好多香港人仲以為澳洲係山卡啦,落後過加拿大英國,但係其實天氣經濟同居住各方面都屌打英加,不過有啲唔係專科又唔想出錢讀master咪索性OWP/BNO,因為根本無本錢考慮澳洲。而身邊去左澳洲嘅無一個想返嚟,因為好住又搵到錢。不過唔好咁多香港人去都係好事嚟,澳洲本身已經太多移民。
好過英加啦已經,最接近香港人承受程度嘅西方國家其實已經得返澳洲,不過唔好咁多香港人去都唔係壞事
香港人根本就唔會岩外國生活
英/加冇
美國就有一個
不過佢係去啲鄉村地方退休
結果住唔慣
而家返嚟香港再作打算
200k - 300k 應該都mid mgt / lead位喇掛
我果堆暫時都仲係analyst / engineer 位
未去到咁高啦
依樣嘢又係真,好多香港人唔識離開大城市果種生活方式,所有嘢最好就手集中,本身未去過外國讀書果班一嚟就要生存mode打工搵食其實係直接打大佬,以前嚟讀書果班香港人都係得一半一半適應到澳洲生活,仲要讀書已經無經濟壓力 你叫班29 30歲溫室中長大嘅香港人去外國搵食點頂呀,淨係自己條街每逢星期幾收咩垃圾都攪死佢地啦,仲要好多生活日常嘢唔會有人guide住佢地教
平唔係冇原因 樓價平已經反映好多因素
邊可能人工高稅率低生活便利有工人樣樣野照板搬去外國
揀得出去就有取捨
愛丁堡大風到仆街
呢句嘢真係家超都未必講得出
移民失敗者圍爐區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞