有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
咁不如早啲分好過 只可以講大家價值觀唔一樣 之後有啲乜嘢拗撬 就會攞返呢單嘢嚟講 到時咪又係散
如果女朋友就生命所有,咁你分手就等於自盡?
人地就係另一半緊要過移民
你就移民緊要過老婆仔女
最少識40人走左
未見1個回流

好諷刺一個本身人人都鐘意 自己長大嘅城市
唔走嘅人只係因為朋友屋企人錢
走左回流都只係因為因為朋友屋企人錢
冇人話因為佢鐘意香港
移民移到六親不認
老婆仔女都可以唔要
老老實實
呢d人地家事關你鳩事咩?
佢哋而家終於知點解香港醫護人值咁高人工
都係比錢買佢哋勞力
日光之下無新事……點解香港會有30萬加拿大人?佢哋點解會回流?只要考慮移民之前同多啲有經驗嘅人傾下,大概都知道自己適唔適合移民……或者可以衡量值唔值得用幾年去攞呢一個passport。

要認真了解一到地方…冇住返一年仲要係有工作,係唔會有深刻體會。

每個人嘅情況都係獨特㗎…但同時又唔好覺得自己可以against 90%人嘅遭遇同感覺。唔好匆匆作決定…切記。
連登2年前講緊過到去人人住大屋,洗碗嗰啲都儲到錢買大屋
你話害死幾多人
唔知你講緊邊個外國啦
不過階級主義呢樣嘢本來就係英國佬發明嘅
加拿大統計局有啲每一個職業行業嘅人工……去睇一睇就知道喺加拿大嘅收入水平,扣除入息稅之後你未來十年二十年,如果仲有工做嘅情況係點。
覺得呢個冇問題嘅,先至再諗點樣地帶物搏,自由空氣,平等公義嘅好處。
如果諗住生仔嘅,就要諗埋畀一個passport佢哋係咪重要啦……呢個最難計算。
無問題啊
賣樓係正確決定喎
睇返得啖笑。
果d咩今世只嫁前線巴又係
個腦都未生好
睇醫生真係好撚好笑
真係唔使錢
不過啲藥要
事業方面你未去之前已經知唔會比香港容易
語言已經係一樣要克服嘅嘢
不過難唔代表完全冇機會
你首先要克服嘅係心態
然後跟外國嗰套慢慢去升級
加拿大本身缺人嘅就係啲最惡做嘅工種
但佢哋移民plan全部吸啲高學歷嘅人
又吹到外國人打工唔睇錢
無比較無傷害 移英前 香港仲未太差
依家一返香港 見到依家班仆街賣港賊搞到咁
應該即時堅定移英決定

其實唔係政治原因 同 無證據比港共blacklist
一入境就塔你的話
回流前 返香港實地考察返2-4星期 先再決定啦

住同退休 一定唔會係香港好
搵錢 香港都開始閪冧緊 無晒歐美又無中資入場
香港黎緊真係乜都唔係 除左遺址
人哋想搵錢都要比你窒啦
又關你撚事咩
有嘅,主要去日本旅行
順便返香港探親囉
都有..去左加拿大..真係唔適應冬天太凍同人工差太遠生活太辛苦…到最後返左黎….

不過其實我覺得都無咩野…佢起碼試過..已經好過好多人..又唔係個個都岩外國生活…
退休用囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞