有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
所以咪話心灰囉
好多 2019 指責人點都唔肯罷工嘅人
2021/22 調返轉為咗保住份工去打枝未做完實驗嘅疫苗
我都成日諗退休問題…
我有同一個一個人黎左2 年幾,佢當初都係帶約十萬蚊黎…
而家都用剩一半左右了,我問佢唔驚退休咩…
佢話可以住retirement home, 無驚過… 又話英國人自己都唔儲錢架啦…

(利伸: 無仔細研究過)
30 還好,我覺得當拎個籍又好,當比個時間自己體驗下外地生活又好,都可以一試嘅…

我都明30 想breakthrough 的感覺。

我有個30歲的朋友仔都話自己無野好輸…試過唔得都無遺憾(佢仲在英國)

咁當然你本身高薪厚職又當別論啦。(要睇下你個opportunity cost 又幾高) so far 我見在香港做嘅野唔洗牌的話過到黎係開心D…
一堆有啲話依家樓價低,一買一賣賺咗
加拿大唔係都係行免費醫療咩
點解要錢
醫療係免費啊
藥唔包啊ma
你講嘅情況 其實係陷球剷
英國咪 110 鎊一年包哂所有藥
18 以下 60 以上重唔駛錢

加拿大無咁的 scheme 咩?
咁我幫你研究埋

佢哋咪唔好儲錢囉

我儲夠錢就會返英國勞役班老窮西
拎完pr/citizenship 返香港幾好呀
你有passport 點同🥲
拎PR無咩用喎
唔係呢

真係要苦口婆心叫後生仔儲錢(雖然好多人都唔啱聽)

英國白鬼黑鬼窮過唔儲錢周身債係佢哋嘅問題

但我哋冇理由同啲垃圾比架嘛
我朋友應該有…
佢話真係無驚過…

呢樣野我真係學唔黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞