有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
掉轉諗,而家樓市跌咗咁多,如果搵到好工又執到筍盤,咁呢d人比呢兩年高位接貨果班友爽好多
發現一隻唱衰移民嘅五毛
咁咪打定主意做留港撚交稅比極權打壓手足囉
咁耐都唔走你估你仲會走咩
反正有國安法咁安全
好奇怪
分享下真實朋友經歷都有咁多負評
通渠洗咗四百幾蚊
整sprinklers 又整咗百幾蚊
藍領真係可以好好搵
咁工作待遇真係好睇運
你肯努力都要有人肯比機會你
咁行行都總會有啲人撈得掂 但係多數人未必會係掂嗰個啫
美國大公司先有,加拿大低一大推
Glassdoor 有水份,加拿大好少過200k
銀行senior 好pay嘅先110-130k, 唔好係90-120
咁嗰兩個人本身都唔同圈子
識人最緊要係識啲同自己差唔多水平 有共同話題傾到計嘅
下下都剩係識曬命嗰啲就無謂識啦 識嚟都唔會交到心
asian male本身體型身高就已經輸咗一大截
但其實外型都係其次 最緊要係要夠social融入到白人圈子
識講嘢真係重要過一切 英文好識講下笑比人覺得你好funny印象分已經加唔少
每個case都唔同呢個都真,係連登啲回覆咁極端 一係就狂踩 一係就狂讚

除非係被逼一定要走,否則其實走同留 各自都有好處同壞處好正常
Tech giant 做tech 尤其北美
其實可以係星球人
完全同當地avg stat脫晒勾咁
根本可以講係同 香港做醫生咁樣樣火田

250k-300k都唔有錢
普通人真係貧困咁
人在英國, 識有2 個, 聽聞的有2個

識嗰2 個都係同行(教書),一個想返香港賺錢(呢度賺的係香港的1/5),一個話唔慣呢度d人做野咁hea,但我懷疑個主因都係想返去賺錢。

聽聞的2 個都係教書🤣 係一對夫婦,據聞個老婆好掛住老母,所以成日喊,黎左一年就返歸了。

btw,其實身邊聽唔少人話拎左passport可能就會離開了。
移民走咗再回流揾錢
係咪真係咁易會揾返之前既人工?
我公司為例
包括我有幾個同事走咗2年
到依家都無請返
就算搵唔返之前人工,都應該高過係外國
照顧好自己mental health 好重要

如果真係撐唔掂 而香港又有support network (屋企人又好 朋友又好) 可以諗下返香港 (唔一定係回流,當旅行探親都得)

總之唔好死頂
如果你已經攞咗外國Citizenship, 肯定唔會生下一代,回流香港搵吓錢,之後衰到錢都搵唔到先返外國都OK嘅

否則隨便基本生活都成問題,今時今日呢個時勢喺外國生活一定好過香港
教書就算啦 喺外國邊拎得香港份人工
慣咗喺香港嘅消費水平去到外國維持唔到就會想走
你試吓香港賺唔到錢d人走唔走
除非你身邊d人個個六七十歲
一係讀緊書個班雙非
其實嗰啲話攞完passport就走既人即使未回流,其實佢哋點諗嗰個地方你都估到,講到尾都係用時間換後路(which 其實都合理既)

如果佢哋都覺得嗰地方好 就好似嗰啲已經唔諗住走既人 直接落地生根啦
教書黎講 香港同世界各地比真係算高人工 ,係唔係overpaid個人無咩意見
但係英美就肯定係underpaid
所以未搵夠錢 又諗住係外國做返本行既應該都難搞
不過香港教育界首當其衝 返香港做返本行 要面對新嗰套又係慘

反而唔少已經搵夠 甚或乎退休既老師校長 過到英國就好嘆
回流those 就係唔係將近退休嗰堆…

我都識一堆提早退休的,賣左職樓連埋 Pfund, 每人揸住最少一千個… 真係爽 YY
香港本來就係easy mode私服改到好易升lvl既地方,你睇到咁多人過去uk(15萬) , 得2萬幾個ni就知咩料,佢地搵唔返野做,但有舊錢係香港呢個easy私服賺到帶過去。
你意思係你同事走咗之後直接cut headcount?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞