有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
無話要大熱天去,講緊11月頭應該係秋季,但好似夏季咁熱⋯
依家香港BBQ係好熱,11月份應該秋季好涼,但好鬼熱
十幾廿萬人移民 總會有人回流
發現好多移民case都冇太大參考價值
因為每個人背景、衡量因素同承受力唔同
係架

甩皮甩骨嗰啲移民咪贏到開巷,反正響香港都係鳩一條柒一條,去到外國真係冇撚得輸。

正正常常嗰啲一定會感到做乜都有人拖後腿或降grade咁

我見好多人講“我個friend去到外國都做經理喎”,但佢有冇諗過好似佢啲friend去到外國都做到經理嘅“人才”(當佢冇吹水),如果留響香港早已做埋ceo呢?

唔啱咪去其他
走得都係有啲錢
講真窮人邊可以移到
咩5萬蚊移英呢啲話夠用
真係 誇張咗
勸得一個得一個千祈唔好去,去咗即刻返,喺香港的確冇政治自由,去到外國你好似有政治自由,但係你其他所有嘅嘢都係冇晒,只係社會上一個透明人,當然你慢慢鍾意食羊腸俾人無限中出,喺香港好樣衰冇人要去到㗎,鬼佬好開心係另一件事,本身係同性戀者好大壓迫亦都係另一件事。正常中產異性戀家庭,只有向下流,生活一定比香港差,事業發展對絕大部份行業嘅人嚟講都一定係差,除非你本身好鍾意做鬼佬嘅奴隸,香港大部份老闆係香港人,大部份商會又係香港人,大部份專業團體嘅幹事主席又係香港人,係英國🤷‍♂️
£70k 稅前先可以同香港稅前55萬平手,但唔係唔得,只係倫敦難搵d
香港人公司咁好,港資就唔會咁西啦
勸嚟做乜 人地鐘意食屎咪由得人去食
btw你係英國定係返左香港
宜家香港仲好好市聽到d fd話轉工仲加一半人工
講第10幾次,我返唔到,完。

我每一晚瞓覺前起身最大嘅夢想就係返香港。所以容許我這麼討厭移民L,所有返到香港嘅人冇資格講。
不如你去加拿大啲討論區度睇吓加拿大的僱傭政策。比香港差很多。

美國都好西,不過人工高,加拿大係人工低又西
咁就真係慘
無左上流機會
呢d機會唔把握真係好難再有
你仲要咁醒目睇穿左個局面
但又享受唔到成果
真心慘
真,但似乎個個都係亞視精神,唔覺香港打工係好攰
係非常後悔,又可以點,害了屋企人,希望救返更多俾人水佐嘅香港人
但因咩事返唔到
借爆走人?
香港都大把Hea工啦,香港嘅勞動階層係好慘嘅,我完全同意香港係最低工資係荒謬地低,工時係荒謬地長,我發現嘅主旨係圍繞後生仔同埋大學畢業嘅人
師兄,你坐咗幾耐?
社死就太誇張 不過同意亞洲男人係劣勢
依家大公司做 都幾diverse 同事其實ok
而且我IT我諗都算快同跟得足
佢地其實都好nice下 而睇唔睇得起你
基本上係透過接觸同睇linkedin背景

但女就... 真係唔少直接frd zone左Asian
佢地唔係當你係豬 只係多數唔會當係異性睇
*雖則我結左婚 但都覺單身男Asian堅慘

btw, 其實講真 Asian真係要操下做下gym
同埋要襯下衫 著得好睇少少先
眼見好多大陸人同呀叔之類
好似放棄左自己咁 執都唔執下個樣
連我Asian 對佢第一印象都覺得差 真係...
你走到都唔會係咩大人物啦下嘛
9成都唔會政治事件掛
IT 數理科已經好好多了,但其實今轉走咗嘅人好多係文科社會科學社工,呢啲就真係仆街了
咁唔係淨係大人物先有風險嘅,拉都拉咗一萬個啦哥哥
咪係 日本果個 十幾個post都照拉
都唔洗係出名都有機會中
未計抄過牌 同 家長車中過的
其實唔少人都有隱憂
有分咩?見佢女友之前仲特登飛去同佢慶祝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞