有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
你哋自己周圍問吓喺英美澳加台嘅手足想唔想返香港?

最鍾意香港嘅人先行出嚟,如果純粹為咗移民洗撚攞條命出嚟搏?
姐係得你有風險,其他人移民就無風險
都算係 就算好似我咁skill transferable
搵得返同行 其實都係由低做起咁
升上去一定難過係香港(昔日)
英文又唔係local咁 要lead條team已經堅難啦

而你講果堆 如果做白領 真係唔洗點諗升
咁的話 長遠考水電 揸貨車 搵得仲多
抄過牌都驚咁就真係唔好返香港啦
人地出救生艇就係比機會d人逃離香港
你地走鳩完就一路諗香港點好外地幾衰
不如腳踏實地好好生活好鳩過啦
香港幾好都唔關你地事啦
就算超哥癲到人人派層樓
你地走左又唔敢返去嘅都無份架啦屌
住過曼利notting, luton, Oxford 同Cambridge.
覺得oxford 最好住,Cambridge 第二。

之後各地都有問題,利溝通唔到,notting 成日陰天,luton 勁多飛仔,曼我已經排第三
絕對唔係呢個意思,我尊重及同意所有覺得自己有風險嘅人離開香港。
咁老婆仔女呢?香港嘅屋企人朋友呢?點可能唔理,外國的white trash 印巴,我就真係毫無興趣理會了
印度人:
畢業果年撞正疫情
你唔係聖人
亦睇個款唔似有料到照顧到其他人
搞掂自己先好理人啦
睇你d言論係外國都撈唔掂有咩料說教式叫人唔好移民
係有料就係外國玩到好撚掂先
都唔洗印度
全部人類自群居以來已經多少有上下級之分,只係大家用既階級名同方式唔同
讀下中國歷史都知
我見移民post d社工過得好好wo有條友時薪成100蚊加紙定唔知幾多,又有條友係醫院做又係月入六位數
反而IT就慘到仆街,完全唔會搵到工
唔知英國係點
年收入六位數
咁我都讚成你唔好返嚟

無謂“送頭”

博唔過
真係睇彩數 同埋睇個人presentable
有好多搵唔到工的 有d就厭世乜都唔想做
有d個氣牆就係摺 有d英文仲1999咁
要真係練下操下 無論係心態 定 英文

IT要睇你撈開邊飯 英美澳加整體都缺
6位加紙 圍返~60k gbp london做IT唔難有
even 澳洲110k 都有frd約莫有
但真係要同呀差爭
不過講真 呀差唔係個個都勁的
唔靠關係下 英文又唔太差的
唔會差過印度口音 which is鬼佬都麻麻印度
前面D po 有人分享自己係加拿大搵200-300K 都係做IT
比人中出左未
英文真係要揀好區住

閪區真係好撚大鑊
移民國家起碼移民都要佔3成啦
你講個d加埋10%都唔知有冇
呢次真係中出洋腸
巴打你住英國邊度?如果你住倫敦嘅話其實工作環境好多時候都好diverse。

同女朋友過到黎照做番本行,人工一定無香港咁高但至少生活唔差有淨錢
英國只有三個區,倫敦同非倫敦+蘇北愛直布。呢三個
你咁想返香港實有方法架...至多咪坐幾年再出黎搵錢
至少都唔駛係外國捱咁慘嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞