有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
唔係
兩個人來

低成本果個講自己點慳錢,點做廠做十幾個鐘,係辛苦但佢鼓勵香港人唔好成日用“儲多幾年錢做籍口”

後尾有條友應該唔抵得點解人地可以拎住幾皮野港紙就移英,日日貼啲所謂中產生活相,點樣豪洗錢豪買野

同呢個 post 一樣咁撚病態
唔講就死撚開啦,屌你老母 講撚完起到你底? 好撚冇參考價值 又要喺度鳩噏 懶係神秘感,屌你老母 最撚憎見到你啲咁嘅人 講個數出嚟係咪會少撚咗佛肉?
十年前應該都唔得
我公司大約有五至六人移民

其實一個人九個月就返嚟,因為搵唔到工

另一個就早排返嚟話想探吓門路,如果ok(搵到工)都會返,佢就去咗兩年幾都搵唔到(但賣咗樓先去有錢搣吓)

兩人共通點係兩人係中層,唔想做藍領,同埋兩人都冇仔女,自己想走就走(無論移出定移入)冇乜顧慮
都平香港一大半喎
最慘係藍領做到識飛人工都係難生活
同你諗既相似,諗緊應唔應該走去加拿大
我兩年前已經屌,比人話係五毛

利申:響英國住過十鳩幾年
香港堅唔難

前題係兩公婆都有做嘢
揸trunk 做水電點會難生活
香港人要放低身段
藍領係外國地位收入好過office白領
信兒登仔班細蚊仔就死啦
一係就幻想自己移咗民
一係就職業兒子,食住老豆老母租都未撚交過
之後就周圍同人講有手有腳有工開掃地都住大屋
英國原本諗住做
但入場費太貴
讀電要£1萬
而且讀完無牌
貨車學完又無公司請
要夠經驗保險先低
唔磨返三五年搵唔到正常人工
但依家都搵返本行就算
apprenticeship係勁少錢
不過捱到有牌就
市場飽和 工都唔夠
仲加多批 真係攬炒
係事實
其本上一件大䄛攪掂,樓要呢度買防風防水
係入面著短䄂,加拿大室內都好暖
唯一麻煩係要比錢搵人摌雪
越南同大陸 IT 都唔差
遲啲應該玩晒
去到外國,第一日人生路不熟
好彩有個外國人帶我路,好gentleman
幫我搬埋行李上hostel
冇電梯,佢攞住我箱行李,一級一級行樓梯上去
之後問我夜晚有冇興趣一齊食飯
我見反正一個人,於是應承咗

夜晚食飯去咗間好local嘅餐廳
氣氛好好,好多外國人,又飲酒又唱歌
食完飯,佢送我返Hostel
覺得佢去邊都唔掂 unsubscribe 左
睇你咁講就知又係鍵盤移民
又捉一隻鍵盤移民
有車同埋唔預玩滑雪溜冰之類既戶外活動就係。。

我無車,早2日落雹-2度係條街等巴士凍到我震晒,講緊我已經著左虧佬褲係入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞