有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
咁係你朋友戇鳩

最基本都睇吓當地就業情況,自己做唔做得返本行,稅制,消費,住嗰一區嘅治安等等掛

如果純粹聽KOL講,咁同俾人呃咗去KK園嗰啲戇鳩有
咩分別

至於香港仲係咪好好我就不予置評,每個人睇法唔同
交稅係知道 分分鐘仲熟過啲19 kol 但英國真係左膠到仆街 有啲失望
成個歐美世界都等比白左+黑人+回撚玩爛㗎啦
Expected
所以我堅信東升西降 之前咁多移民政策就係幫全球大洗牌 留港嗰班有前途
年半後回流
拎到護照?
我十年前已敗走
所以佢而家咪開心…

雖然掉低老公同仔女喺呢邊 🤣
英國人講緊自己淨係靠state pension 都唔夠洗
而家你擺幾十萬鎊落去銀行賺息仲多過佢
由防疫開始到疫苗通行證迫針已經預示到班官打橫行
點解仲噉多人相信取消晒防疫啲移民港人就會回流?

記唔記得港共迫12歲以下細路打針?
長期病患者大肚婆都唔放過
好幾單打完冇耐心肌有事就話唔關疫苗事

因為防疫政策決定走嘅人
我覺得大多數都唔會返嚟
有家長就係因為學校不斷迫自己子女打針,又停課又網課又復課不斷循環所以決定走人
你覺得呢啲家庭移咗民會有回頭路?
有工同冇工做嘅心應分別差好遠
同樣地你住屋企同出去租樓住又係兩個世界

講咗好多次,比較係要apple to apple
好多人平時比三四千蚊家用黐父母住去到英國租屋就話人council tax 貴
呢啲人平時有冇幫手分擔過自己屋企啲bills?
賣晒樓d 小朋友又讀緊書,講真5+1 後都未大學畢業,都係唔會番黎
一家人移得民基本上都好難返嚟
隨非你有錢俾個細路返去讀國際學校

人哋中學前基本上都係happy school
回流返去就已經同香港教育制度脫晒節

見過最多嘅係,個老公留低老婆同子女喺外地,自己返香港做太空人搵錢
佢都係cashbuy左樓喺英國,但佢話at the same time 都仲供緊香港層樓…

有工做的,係得返從前的1/5,
佢話晚晚訓唔著,諗唔掂d錢…
除非個人財政好大問題 / 收支好唔平衡+完全見唔到改善空間 正常都唔會走

外國生活嘆太撚多
識人係香港已經覺得自己懷才不遇,過到黎又唔肯downgrade 由junior 做起,日日話自己master 唔想咁卑躬屈膝,跟住又呻人工低。

加上以前喺香港食住父母,而家自己一闊三大,結果呢個巨嬰移民一年頂唔順,要返香港。

呢啲係心態問題。。。去邊都失敗
Master 係呢個時勢 真係通街都係
仲要睇怕係香港local U 完全係外國無乜競爭力
移民本身已經唔係人地咁 mother tongue
搵得返本行junior 得的咪遲d跳下升
唔得都要overqualified咁做junior ga la
唔調整心態 根本就係on9 而唔係懷才不遇

利申: 睇開左的過來人
同意 master 係周街都係,
睇下d 港漂🧐

我都有master而家都係做緊TA …
咁點聽都係佢自己問題多啲...
仲供緊香港層樓攬住唔放
點嘆 大把人搵緊min pay 2份part time 儲緊鐘
係 仲要大把都拎住CU HKU taught master
跟住仲有一堆有錢大陸仔 留學master
到頭來有master果堆 咪又係要pass interview
自問interview唔會勁過土身土長果班
大家都係靠以前exp 同 學歷 嘗試壓制對手

睇到自己個master咁勁 就不如返academic la

咁我改一改 英國生活嘆太多
拎唔到就3年前走咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞