有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
多謝巴打
你拎個overall 95th percentile 出黎做乜鳩

如果比較overall , 唔洗上黎問啦
拎數據拍埋黎比較就得啦

好心你直接講大約幾多啦
我覺得你連兩地95th percentile 係幾多都未必知

而家美金咁高位,淨講錢
都真係唔多地方好高香港

我自己搵既
Hk around 50k monthly
London around 1.3k pounds weekly 即係一樣 50k HKD monthly

想問下稅後點高過

但我重申。我呢個數係講平均
你可以倫敦高過香港。但唔係平均
所以想知你分別係幾多收入
其實過到去揸大車或者學水電技工拎牌
都搵到食
如果以為香港讀完大學/master
就做返office工
好似有認知上錯誤
除非係專科畢業
係啱就唔會移民移到分手啦
實數就唔講啦,我係check 左 95th percentile 先講。
計base salary PAYE 單月高唔過香港,不過計埋annual bonus 就高過。

That’s said, 家庭收入都畀以前少一截,因為老婆而家無番工。
每次你條撚樣講野都係0成本咁鳩up
你係咪覺得鳩up完有人會信你條柒頭?
owp 唔係有3年咩?用2年儲到1年 working experience 好正常啊
[好生意]Citrix 退出香港市場!
https://lih.kg/3549740

冇人敗走
大把啦
稅重,英文廢,接受唔到低人工
買英國樓都跌匯率啦
咁都係藍絲
牛油又平
比個落台階
其實當係六年WH 你個心態會好好多
人生有四十年打工
你呢六年仲要做本行又有國際exposure
你profile 都唔會差咗
所以係無 career setback 嘅 WH 咁解

如果無諗住有小朋友
咁又怕咩「浪費咗後生嘅六年」
黃之峰
你睇下呢個post幾多移居左海外既人入黎嘈交 就知道幾多人準備敗走

真係放得低/融入到 就唔會日日翻黎呢d本土論壇鳩post搵認同感
點解呢個留言咁多正評
最大問題係好多人本身冇打算去外地生活依個諗法,所以好大落差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞